Republica Moldova este audiată în aceste zile la Comitetul ONU împotriva Torturii. De la ultima monitorizare a Republicii Moldova la ONU, de acum opt ani, s-au înregistrat unele progrese, însă tortura persistă, iar accesul victimelor la justiție este dificil și limitat, consideră mai mulți experți care se ocupă de respectarea drepturilor omului, transmite Radio Chișinău.
Republica Moldova este audiată la ONU în aceste zile pentru a stabili cum respectă prevederile internaţionale împotriva torturii şi pedepselor ori tratamentelor inumane.
Între timp, mai multe organizații care se ocupă de respectarea drepturilor omului susțin că fenomenul torturii există în Republica Moldova, în special, în instituțiile rezidențiale și în detenție.
În ultimele luni, presa a scris despre decesul a două persoane în penitenciarele și izolatoarele din Republica Moldova. Aceste cazuri scot la iveală problemele din sistem, spune coordonatorul național al Oficiului ONU în Republica Moldova, Veaceslav Balan.
„Se pare că în sistemul penitenciar, în poliție, procuratură nu este o practică de interacțiune cu persoanele cu dizabilități sau cu o problemă mintală. Nivelul de prestare a serviciilor medicale în sistemul penitenciar este foarte jos. Sunt și alte probleme: neacomodarea sistemului penitenciar la persoanele cu dizabilități, la necesitățile femeilor cu copii”, a explicat Balan.
Apărătorii drepturilor omului mai precizează că în detenție, condițiile rămân în continuare nesatisfăcătoare: celulele sunt supraaglomerate, asistența medicală este insuficientă. Situația este și mai gravă în regiunea transnistreană, spun reprezentanții Promo-LEX, asociație care monitorizează respectarea drepturilor omului. În regiunea separatistă, rata de detenție este printre cele mai mari din lume, iar tortura este aplicată sistematic. Mai mult, în așa-zisa legislație a regiunii nu există infracțiunea de tortură.
„Există plângeri, mai ales în prima față, când persoana e gata să povestească. Mai puțini sunt cei care sunt gata să meargă împotriva autorităților cu plângeri concrete. Multe abuzuri nu sunt sesizate pentru că persoanele se tem pentru viața lor, a familiei. Există presiuni și la lucru și acasă din partea KGB-ului local”, a declarat Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco.
Probleme sunt și la protecția împotriva torturii a persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spune că luptă împotriva torturii în instituțiile psihiatrice.
„Ministerul condamnă fiecare caz de tortură înregistrează în instituțiile medicale și psiho-sociale. S-au îmbunătățit condițiile din unele spitale psiho-neurologice. Legea nu permite internarea fără acordul pacientului și rudelor lor pentru persoanele lipsite de discernământ”, a declarat reprezentanta Ministerului, Tatiana Zatîc.
Specialiștii care se ocupă de protecția drepturilor omului mai atrag atenția că Republica Moldova nu are mecanisme de reabilitare a persoanelor care au fost supuse torturii.