Parteneriatul dintre municipiul Bacău și localitatea Costești, din apropierea Chișinăului, a dat naștere deja la mai multe proiecte educaționale și culturale, transmite 10TV.
Recent, profesorii de limba română, istorie și muzică din satul Costești, raionul Ialoveni, au venit într-un schimb de experiență în Bacău în cadrul proiectului „Profesorul secolului XXI”, propus de Primăria Costești și finanțat de Municipiul Bacău.
Localitatea Costesti are peste 11 mii de persoane, în proporție de aproape 100% vorbitori de limba română și care se identifica drept români.
Viceprimarul Constantin Scripat, cunoscator al realitatilor din Republica Moldova, afirmă că satul Costesti este „inima românismului“ din Republica Moldova, iar consilierul Ilie Birzu a subliniat faptul că există cadrul legal pentru dezvoltarea unor proiecte de anvergură, chiar și pe segmentul infrastructurii.
Autoritățile locale din Bacău și cele din Costești se gândesc la un proiect pentru modernizarea unei străzi, care va fi numită în 2018, cu ocazia Centenarului Unirii, „Strada Unirii“.