Chiar dacă UE este interesată de rezolvarea conflictelor separatiste din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, cele trei state din Parteneriatul Estic nu au deocamdată șansa de a obține perspective europene clare, spun experții, potrivit Radio Chișinău.
Parlamentul European propune noi modalități de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova înainte de summit-ul Parteneriatului estic de pe 24 noiembrie. Printre acestea sunt crearea unui fond fiduciar. Totodată, pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică cele trei state, Parlamentul European ia în vedere creșterea presiunii asupra Rusiei.
Un nou raport al Parlamentului European solicită aprofundarea colaborării cu cele trei state și găsirea unor noi modalități de a sprijini frontierele estice ale Uniunii Europene.
În capul listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar sau, altfel spus, a unui fond de suținere, care să devină un instrument de reacție la situațiile de criză și post-criză.
Resursele ar proveni de la donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.
De asemenea, în raport este subliniată și necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică cele trei state.
Evenimentele din ultimul timp demonstrează un interes sporit al Uniunii Europene față de țările membre ale Parteneriatului Estic. Scopul principal este asigurarea securității în regiune, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Iulian Groza, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene. „Este important însă ca Bruxellesul să nu se oprească aici”, a menționat Iulian Groza.
La începutul lunii iulie, președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Radei Supreme a Ucrainei au semnat o declarație comună prin care fac apel către Parlamentul European să adopte o Rezoluție înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic prin care să exprime sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare la UE.
Expertul Veaceslav Berbeca susține însă că, cel mai probabil, Uniunea Europeană nu va accepta cererea din cauza restanțelor celor trei state și a situațiilor politice interne.