23 de producători de vin exportă pe piața din România.
Cu o suprafață de peste 854.000 de plantații de viță de vie, România este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa, deținând mai mult de o treime din totalul plantațiilor viticole din Uniunea Europeană (36% din totalul de 2,4 milioane de exploatații viticole din UE), relatează Magazinul Progresiv.
Viticultura Republicii Moldova cuprinde soiuri de origine vest-europeană, caucaziană, dar și autohtonă. Arealul viticol constituie circa 112.000 de hectare plantate cu Vitis Vinifera, dintre care 70% plantate cu soiuri albe (Rkatsiteli, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligote) și 30% soiuri roșii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Saperavi), specifice regiunilor de sud. Soiurile aromate ocupă 36% din podgorii, iar soiurile autohtone reprezintă 10% din suprafețe, printre acestea numărându-se: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Plăvai sau Viorica.
„România are o creștere constantă a consumului de vin, fiind o piață de desfacere interesantă și atractivă pentru producătorii din Republica Moldova. Deși România are producători mari de vin, cererea este în creștere și pentru vinul moldovenesc, fiind o piață unde se consumă vinurile premium, de calitate înaltă, și vinurile seci. Este un avantaj pentru noi care încercăm să educăm consumatorul spre consumul vinurilor seci. Exportăm în mai multe țări din Uniunea Europeană, iar România este un punct strategic pe harta exporturilor noastre”, au explicat reprezentanții unei companii producătoare de vin din stânga Prutului.
Potrivit unor date prezentate în septembrie de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din Chișinău, companiile vitivinicole din Republica Moldova au livrat cu 50% mai mult vin îmbuteliat în 2016 decât în 2013, cel mai important cumpărător fiind România. Astfel, companiile din Republica Moldova au exportat în România de 3,5 ori mai mult vin în 2016 decât în 2014, în China de 3,4 ori mai mult, iar în Marea Britanie de aproape două ori mai mult