Ministrul Justiţiei de la Chișinău, Vladimir Cebotari, a declarat recent că una dintre problemele cu care confruntă Republica Moldova este corupţia și că DNA din România reprezintă un model de urmat în combaterea acestui fenomen.
„Cum luptăm noi cu corupţia este un proces complicat, destul de anevoios. Nu este atât de mare cum a fost cu un an în urmă şi această îngrijorare s-a mutat la alte poziţii, mult mai jos. Dar ea rămâne, evident. Probabil această scădere se datorează pentru că se luptă atât de mult şi de intens în mod special cu corupţia la nivel mare. În acest guvern am avut miniştri care au fost anchetaţi, investigaţi, care au avut învinuirile înaintate de procurori, la unii din ei, dosarul s-a terminat în instanţă cu decizii definitive, persoanele şi-au recunoscut vina şi alte dosare sunt în curs. Avem viceminiştri, avem un număr impunător de înalţi oficiali, conducători de întreprinderi de stat sau directori de agenţii, şirul persoanelor cu demnitate publică este foarte extins, şi aceasta doar într-un an şi jumătate. Acei miniştri bineînţeles că nu pot să se afle în Guvern, de aceea nu sunt în Guvern. (…) Corupţia rămâne a fi o problemă şi în Republica Moldova şi nu doar aici”, a spus Cebotari, citat de Mediafax.
Ministrul de la Chișinău a mai punctat în cadrul Forumului România — Republica Moldova în domeniul justiţiei că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România reprezintă o instituţie de la care pot fi preluate anumite practici.