Simpla punere în legătură a regimului liberalizat de vize cu lipsa de progrese în domeniul justiției și cel financiar vorbește despre schimbarea radicală care a intervenit în raporturile noastre cu UE, este de părere analistul politic Vlad Țurcanu, transmite Radio Chișinău.
Vlad Țurcanu s-a referit la o analiză a Comisiei Europene asupra modului cum funcționează regimul liberalizat de vize în țările Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova, și în țările din Balcanii de Vest.
Comisia a constatat că Republica Moldova trebuie să ia măsuri imediate în lupta împotriva corupției și a spălării de bani, acțiuni care sunt necesare pentru a asigura o implementare continuă a cerințelor pentru anularea vizelor și o durabilitate a reformelor.
În opinia lui Vlad Țurcanu, din analiza Comisiei Europene reiese că nu mai este vorba despre un parteneriat convenit pe cale amiabilă și întreținut cu plăcere și deschidere de ambele părți, ci o relație impusă de împrejurări legale și geostrategice.
„După ce a încercat toate formulele diplomatice și pârghiile financiare prin care să trezească la realitate autoritățile actuale ale Republicii Moldova, Comisia Europeană să vede nevoită să recurgă la un avertisment rezervat doar statelor care deraiază în mod conștient și voluntar de la cele mai elementare principii democratice”, subliniază Vlad Țurcanu.
Comisia Europeană a analizat cum funcționează regimul liberalizat de vize cu țările din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia și Herzegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru și Serbia), precum și cu statele din Parteneriatul Estic (Republica Moldova, Georgia și Ucraina).
Raportul arată că deși cerințele ce țin de liberalizarea regimului de vize în țările menționate continuă să fie îndeplinite, sunt necesare acțiuni în domenii precum combaterea crimei organizate, a traficului de ființe umane și a bunurilor ilegale, a introducerii ilegale a migranților și a crimelor cibernetice.
Pentru Republica Moldova călătoriile fără viză au intrat în vigoare în aprilie 2014, pentru Georgia – în martie 2017 și pentru Ucraina – în iunie 2017.