Catalogul „Manuscrise românești din secolele XIII-XIX în colecții străine”, care conține peste 330 de maniuscrie, a fost lansat miercuri la Biblioteca Națională din Chișinău.
Lucrarea este semnată de cercetătoarea Valentina Pelin, care însă a decedat în 2006, iar opera a apărut datorită contribuției istoricului Andrei Eșanu, a menționat directoarea bibliotecii, Elena Pintilei, transmite Radio Chișinău.
Apărut recent la editura „Știința”, volumul include un catalog de 337 de manuscrise cu conținut religios, beletristic și științific, slavono-române, române și latine, realizate în spațiul românesc sau de românii din diasporă în sec. XIII-XIX, care se păstrează în biblioteci, arhive și muzee din Rusia, Ucraina și Belarus.
Ediția este însoțită de un studiu introductiv, o notă asupra ediției, bibliografie, indici și cuvinte-cheie. Lucrarea este destinată mediului academic universitar și tuturor celor ce se interesează de valorile culturale din trecut ale românilor, risipite în lume.
Valentina Pelin a depus o viață întreagă pentru colectarea acestor manuscrise care s-au pomenit în colecții din cele trei state – Rusia, Ucraina și Belarus. Ea a avut intenția să le includă într-o carte, dar nu a reușit, a explicat Andrei Eșanu.