Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului vor participa marți, 16 ianuarie, la Paris la o reuniune privind reglementarea conflictului transnistrean, organizată în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Reuniunea este privită la Tiraspol ca pe o oportunitate privind reluarea discuțiilor referitoare la independența regiunii. Chișinăul a evitat să precizeze care vor fi principalele mesaje pe care le va transmite în timpul discuțiilor, transmite Radio Chișinău.
Reuniunea este organizată la Paris de subcomitetul APCE pentru conflicte. Pe lângă delegații Chișinăului și Tiraspolului vor participa și reprezentanți ai unor organizații internaționale, inclusiv ai Uniunii Europene, precum și ai societății civile de pe cele două maluri ale Nistrului.
Discuțiile se vor referi, în special, la aspectele politice ale procesului de reglementare transnistreană, potrivit unui comunicat al APCE.Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a menționat însă că nu este momentul oportun pentru a discuta despre dialogul politic, din cauză că nu ar fi pregătite niciuna din părți, dar că trebui abordate chestiuni concrete. Totodată, el a cerut ca reprezentanții Tiraspolului să reia discuțiile privind independența regiunii.
Reuniunea de la Paris este o premieră la asemenea nivel, a comentat pentru Radio Chișinău directorul executiv al Asociației Promo-Lex, Ion Manole, care va participa la discuții. El a menționat că reprezentanții societății civile vor atrage atenția asupra încălcării drepturilor omului în regiune, în special la situația dosarelor de la Cutea Europeană a Drepturilor Omului.
„Pentru noi este important să aducem la cunoștința acestui format poziția societății civile și a apărătorilor drepturilor omului privind situația din această regiune a Republicii Moldova. Sperăm că aspectele discutate acolo vor fi promovate și vor fi înțelese altfel din acest moment”, a explicat Ion Manole.
Radio Chișinău a solicitat poziția vicepremierului pentru Reintegrare Cristina Lesnic referitor la acest eveniment, inclusiv asupra faptului că unul din reprezentanții Tiraspolului care va participa la discuții, Alexandr Șcerba, este prezentat ca „președinte de facto” al Sovietului Suprem. Deocamdată, Biroul pentru Reintegrare nu a oferit nicio informație, cu excepția faptului că fostul vicepremier pentru Reintegrare Gheorghe Bălanva reprezenta Chișinăul. El nu a fost de găsit pentru a oferi un comentariu.