Organizațiile componente ale Alianței pentru Centenar au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române. 1918 a fost despre Unire, iar 2018 trebuie să fie despre Reunire – acesta este mesajul transmis de sute de unioniști la Iaşi, Galaţi, Târgovişte şi Timişoara, la evenimentele dedicate zilei de 24 ianuarie.
La Iaşi, unioniştii veniți din toate colțurile Țării, inclusiv de la Chișinău, au desfășurat un drapel național în lungime de 100 de metri în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza, din Piața Unirii. Conform tradiției acestei zile festive în orașul în care s-a născut România modernă, participanții au întins hora unirii și au cerut reîntregirea Țării.
La Târgoviște, o altă fostă capitală românească, un alt steag tricolor uriaș a fost desfășurat de pe Turnul Chindiei și purtat de elevi, studenți și militari pe traseul Piața Mihai Viteazul – Centrul Vechi – Muzeul de Arte – Curtea Domnească. Și la Galați, unioniștii s-au prins în hora unirii la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și au întins un tricolor cu dimensiunea de 50 de metri.
În Banat, timișorenii au purtat în marș, cu pornire din Piața Operei, un drapel în lungime simbolică de 100 de metri pentru a marca 100 de ani de la Unirea din 1918. Tot la Timișoara, unioniștii au distribuit panglici tricolore și au jucat hora unirii.
„Au trecut 159 de ani de la Mica Unire a Moldovei cu Țara Românească și ne aflăm mai aproape cu un an de unirea Republicii Moldova cu România. Să dăm sensul corect anului 2018, Anului Centenar, care este despre România, implicit, este despre Basarabia”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a condus la realizarea Unirii celor două principate.