Unirea este un act care la nivelul primăriilor și al consiliilor județene s-a realizat. De această părere este deputatul de Alba Iulia, Florin Roman, care a declarat în emisiunea „Ora Bucureștiului” de la postul 10TV că înfrățirile dintre localitățile de pe ambele maluri de Prut sunt un instrument prin care se reîntregește Țara.
„Este important ce va face fiecare primar în parte, fiecare președinte de consiliu județean, pentru că oamenii la nivel local sunt mult mai serioși, mai gospodari și pregătesc aceste evenimente din timp (…) Unirea este făcută la nivelul administrațiilor locale. Eu, înainte să fiu parlamentar am fost vicepreședinte al Consiliului Județean Alba timp de două mandate și majoritatea localităților din județ sunt înfrățite, nu doar în hârtii, cu localități din Republica Moldova – există parteneriat, există înfrățiri, există legături de sânge. Oamenii din administrația locală sunt pragmatici”, a declarat Roman.
În viziunea parlamentarului, înfrățirile ar trebui făcute și între parohii, astfel încât să fie contracarat mesajul rusesc transmis de unii preoți din Republica Moldova.
Florin Roman a salutat gestul autorităților din cele 7 localități din stânga Prutului care au votat unirea cu România și a menționat că acesta poate reprezenta „un bulgăre de zăpadă”, care s-ar putea transforma în „avalanșă” în anul 2019, când România va deține președinția Consiliului European.
„Când vom prelua preşedinţia Consiliul European, România va avea un atu extrem de mare şi vom putea gestiona foarte bine această situaţie, aici vor fi cei mai importanţi decidenţi din Uniune, aceştia cu siguranţă nu se vor opune unui proiect de Unificare, atâta timp cât acesta reprezintă voinţa majorităţii din cele două state (…) Proiectul de reunire va fi cel mai important proiect pus pe masa de discuţie.”, a spus Florin Roman.
Deputatul a mai punctat că peste 80% dintre românii din Țară vor Unirea, iar în Republica Moldova, curentul unionist este în creștere.