Deputatul în Parlamentul României Constantin Codreanu a anunțat eliberarea a 13 pașapoarte de serviciu și 1 pașaport diplomatic pentru clericii Mitropoliei Basarabiei asupra căreia a interpelat repetat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București.
Această chestiune a făcut obiectul discuțiilor din 7 aprilie 2017 cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, vicar patriarhal şi secretar al Sfântului Sinod al Patriarhiei Române, şi părintele Michael Tiţa, consilier patriarhal, coordonator responsabil al Sectorului Comunităţi Bisericeşti Externe al Patriarhiei Române.
Susținerea Bisericii Ortodoxe Române de către MAE prin acordarea de pașapoarte de serviciu clerului care acordă asistență religioasă peste hotare a fost abordată oficial cu ocazia întâlnirii de lucru din 24 aprilie 2017 cu ministrul Teodor Meleșcanu, făcând ulterior obiectul interpelării parlamentare.
În răspunsul ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, adresat deputatului Constantin Codreanu, se spune, între altele: „Stimate domnule deputat, referitor la solicitarea formulată de dumneavoastră și înregistrată la Camera Deputaților cu nr. 1009B/2018, vă aducem la cunoștință următoarele: Ministerul Afacerilor Externe are în atenția solicitarea Patriarhiei Române, Cancelaria Sfântului Sinod vizând eliberarea unui pașaport diplomatic electronic Preasfințitului Părinte Antonie (Anatolie) Telembici, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, și a unor pașapoarte de serviciu electronice pentru alți 13 clerici. Solicitarea a fost deja analizată în cadrul departamentelor de specialitate ale Ministerului Afacerilor Externe în conformitate cu prevederile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la motivele invocate în cuprinsul adresei Patriarhiei Române. Categoriile de persoane care pot beneficia de pașapoarte diplomatice și pașapoarte de serviciu electronice sunt menționate expres la art. 8 și art. 12 din Legea nr. 248/2005, funcțiile deținute de către clericii specificați neregăsindu-se printre categoriile respective. Cu toate acestea, pe lângă categoriile nominalizate expres în lege, art. 8 alin. 1 lit. u) din același act normativ permite eliberarea de pașapoarte diplomatice și altor persoane trimise în misiune oficială în străinătate, la solicitarea instituțiilor și autorităților publice interesate, în scopul susținerii unor interese naționale, pe bază de mandat și pe durata acestuia, cu aprobarea ministrului afacerilor externe. În mod similar, conform art. 12 lit. g) din lege, pot fi eliberate pașapoarte de serviciu și altor persoane, în afara categoriilor expres prevăzute de lege, la solicitarea instituțiilor și autorităților publice interesate, când călătoresc în străinătate în misiuni oficiale, cu aprobarea ministrului afacerilor externe. În urma unei evaluări aprofundate a solicitării Patriarhiei Române, vă aduc la cunoștință că am decis aprobarea eliberării documentelor de călătorie cerute, în condițiile art. 8 lit. u) și art. 12 lit. g) din Legea nr. 248/2005, detaliile urmând a fi comunicate reprezentanților instituției în cauză.”
Deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze: „Mitropolia Basarabiei este o instituție națională foarte importantă, care merită susținerea noastră deplină. Ea este dezavantajată în continuare de către autoritățile de la Chișinău, inclusiv prin faptul că acestea privilegiază structura de ocupație canonică rusă. Cunoaștem că șeful structurii bisericești subordonate Moscovei beneficiază de pașaport diplomatic, în contrast cu șefii altor culte sau Biserici. Pe de altă parte, în cadrul Mitropoliei Basarabiei există mai mulți clerici care traversează frecvent frontiera dintre România și Republica Moldova și care, din cauza faptului că sunt reținuți perioade îndelungate de timp în cadrul serviciului vamal, întârzie la programul liturgic și pastoral-misionar din parohie. Pentru a evita astfel de situații, era necesară deținerea unor pașapoarte de serviciu, care să le permită clericilor să treacă frontiera fără a mai fi nevoiți să aștepte un timp îndelungat la rând. Am intervenit fără rezerve pe lângă autoritatea competentă în contextul în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, i-a adresat Ministerului Afacerilor Externe o solicitare privind eliberarea unor pașapoarte de serviciu și a unui pașaport diplomatic clericilor care trec frecvent frontiera dintre România și Republica Moldova în virtutea funcțiilor deținute în cadrul Bisericii. Mitropolia Basarabiei poate conta oricând pe sprijinul nostru”.