NATO şi Republica Moldova au lansat un proiect multianual de îmbunătățire, în rândul forțelor armate naționale, a capacităților de luptă împotriva amenințărilor ciberneticie sofisticate.
Proiectul a fost lansat în cadrul Programului NATO Ştiinţă în Serviciul Păcii şi Securităţii (SPS), se arată pe site-ul Alianței Nord-Atlantice.
Jamie Shea, subsecretar general adjunct însărcinat cu Divizia provocărilor emergenete în domeniul securităţii, a declarat în legătură cu acest proiect: „Sprerăm ca Ministerul Apărării să fie într-o poziţie mai bună în abordarea unei serii largi de provocări în domeniul apărării cibernetice”.
Oficialul şi-a exprimat speranţa ca proiectul să contribuie la „activităţi de formare şi cercetare în domeniul apărării cibernetice pentru personalul forţelor armate şi instituţiile relevate în domeniul securităţii din (Republica) Moldova şi poate chiar la extinderea lui la alte instituţii publice”.
„Am făcut încă un pas în consolidarea cooperării practice între NATO şi Republica Moldova, prin lansarea proiectului. Înţiinţarea unei Capacităţi de răspuns la incidente cibernetice va consoloda capacităţile cibernetice ale Ministerului Apărării şi va fi totodată benefică aliaţilor NATO şi ţărilor partenere”, a declarat Radu Burduja, secretar general la Ministerul Apărării de la Chișinău.
Acesta vorba este al doilea proiect SPS implementat în cadrul Iniţiativei în vederea construirii capacităţilor apărării şi conexe securităţii, destinate Republicii Moldova.