Deputatul Constantin Codreanu a prezentat miercuri, la tribuna Camerei Deputaților, o declarație politică prin care a cerut dublarea numărului de membri ai Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie.
În intervenția sa, Codreanu a ținut să precizeze: „Domnule președinte, distinși colegi, în prima declarație politică rostită la această tribună în debutul sesiunii am trasat câteva priorități pentru anul Centenar 2018 și înaintea preluării de către România a președinției Uniunii Europene. Creșterea numărului de membri ai Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, de la 21 la 41, pentru soluționarea în termen a sutelor de mii de cereri de redobândire a cetățeniei române reprezintă, în acest sens, o prioritate cheie, în condițiile în care România, potrivit ONU, a avut în ultimii 10 ani un exod de 3,4 milioane de cetățeni, situându-se pe locul II în lume, după Siria, aflată în război”.
În anul 2016, dar și în 2017 numărul de dosare analizate de către Comisia pentru Cetățenie a fost de 6 ori mai mare decât în 2014.
„Ca 21 de funcționari să examineze 120 000 de dosare într-un an, cu o medie de 10 000 de dosare pe lună sau de 500 de dosare în fiecare zi lucrătoare înseamnă o presiune și o responsabilitate enormă. În nicio altă țară din Europa nu mai găsim o asemenea situație. Dacă, bunăoară, Ungaria ar avea de rezolvat o asemenea problemă, de creștere demografică anuală cu 150 000 de cetățeni doar prin suplimentarea aparatului de stat cu 20 de posturi, vă asigur că ar fi făcut-o de mult. Noi, România, de ce nu o putem face și ne autosabotăm an de an?”, a menționat Codreanu.
Soluția stă în „decizia ministrului Justiției, domnul Tudorel Toader, care poate dispune suplimentarea cu 20 de posturi, astfel încât eficiența Comisiei să crească de două ori, iar statul român să câștige dublu. De suplimentarea cu 20 de posturi a personalului ANC depinde, dacă vreți, și cota de reprezentare a României în toate structurile europene”.
„În calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării îi cer ministrului Justiției Toader să soluționeze această problemă, aducându-i aminte că soluția respectivă este stipulată și în Ordonanța de Urgență 65/2017, adoptată de Guvern pe 21 septembrie anul trecut. Fac în egală măsură apel către doamna prim-ministru Dăncilă să se implice personal pentru identificarea resurselor necesare bunei funcționări a Autorității Naționale pentru Cetățenie, instituție vitală din perspectiva interesului național”, a mai declarat deputatul.