Zeci de colective folclorice şi artişti amatori, dar şi profesioniști din nordul Bucovinei (Ucraina), România şi Republica Moldova au participat la tradiționalul Festival al primăverii – „Mărțișor” de la Cernăuți. La evenimentul care s-a derulat în marja acțiunilor culturale destinate marcării Centenarului Marii Uniri au fost prezenți peste 1200 de români din regiunea Cernăuți.
Sărbătoarea desfășurată la Palatul „Tineretul Bucovinei” a început cu apariția în scenă a Corului „Dragoș Vodă” al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” (conducător artistic – Dumitru Caulea) și a Ansamblului Vocal „Fetele din Bucovina” (conducător artistic – Luminița Demianic).
Pe scenă au evoluat colective artistice din raioanele populate de români din regiunea Cernăuți – Carapciu, Pătrăuți, Ceahor, Ropcea, Dinăuți, Mahala, Ostrița ș.a. – dar și oaspeți – Ansamblul folcloric „Stejărelul” din Dărăbani, coordonator prof. Mirel Dascălu, ansamblul „Învârtita dorului” din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, Republica Moldova. Din Țară au mai susținut reprezentații artiști populari din Bistrița-Năsăud, Botoșani, Suceava etc.
Asta-i țara ta, române, asta-i Bucovina ta!
Posted by Iulia Centenar Modiga on 4 Martie 2018
,,De la Nistru, mai la vale", interpretată de colectivul folcloric ,,Învartita Dorului" din Fundurii Vechi, Republica Moldova, la Cernăuți
Posted by Iulia Centenar Modiga on 4 Martie 2018
În deschiderea evenimentului, consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, alături de alți membri ai corpului diplomatic, au adresat un mesaj de felicitare Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” și un cuvânt de salut în contextul sărbătorii mărțișorului.
Spectacolul a fost organizat de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi și susținut de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dar și de Consulatul României la Cernăuți.
„Mărţişorul reprezintă reper însemnat al spiritualităţii româneşti, oferind, an de an, prilejul de a marca şi sărbători o tradiţie străveche, foarte îndrăgită. Prin evenimentul de astăzi reafirmăm valoarea de patrimoniu a sărbătorii Mărţişorului, care la finalul anului 2017 a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității, dosar comun al României, Republicii Moldova, Macedoniei și Bulgariei”, a transmis Nicolae Brînzea, directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
Tot în cadrul evenimentului, copii şi tineri îmbrăcaţi în port tradițional, membri ai Ansamblului de dansuri „Mugurel” din comuna Pătrăuţi, raionul Storojineţ, au dăruit participanților mărțișoare, împreună cu mesajele de felicitare din partea organizatorilor proiectului „Primeşte în dar un Mărţişor” – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Consulatul General al României la Cernăuţi şi Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi.
Credit foto: Adrian Brădeanu
Credit video: Iulia Modiga