Ministrul de Externe de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, a comentat pozițiile exprimate recent de reprezentantul special al OSCE pentru regiunea transnistreană, Franco Frattini, referitor la retragerea militarilor ruși din stânga Nistrului.
Oficialul OSCE a declarat pentru presa rusă că solicitarea Chișinăului privind retragerea acestor trupe este desprinsă de realitate, transmite Radio Chișinău.
Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), aceste declarații „prezintă un interes, dar și o îngrijorare, în special cu privire la retragerea trupelor militare și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.
În acest context, Tudor Ulianovschi a afirmat că Franco Frattini va efectua săptămâna viitoare o vizită la Chișinău. „Și cred că este important de a avea o comunicare deschisă și directă cu dumnealui, fără intermediari, astfel încât domnia sa să cunoască aceste realități care sunt în Republica Moldova, pe de-o parte. Pe de altă parte, în declarațiile sale să țină cont de acele angajamente care au avut loc și care s-au convenit în diferite formate în cadrul OSCE-ului”, a precizat Ulianovschi.
Ministrul a amintit de vestitul summit de la Istanbul din 1999 unde Federația Rusă și-a luat angajamentul de a retrage trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova și a reiterat poziția autorităților de la Chișinău, recunscută pe plan internațional, că prezența trupelor și munițiilor străine pe teritoriul Republicii Moldova nu este acceptată, fapt recunoscut și acceptat de către toți membrii OSCE.
„Apreciez foarte mult prestația anterioară și experiența politică a domenului Frattini și contez pe înțelepciunea acestuia ca atunci când dumnealui va veni la Chișinău și va efectua o vizită la Tiraspol să se documenteze cu situația reală, actuală în scopul implementării cu succes a acelor protocoale care au fost adoptate pe final de mandat în cadrul președinției Austriei a OSCE-ului”, a ,mai spus acesta.
Șeful diplomației de la Chișinău a mai adăugat că este important ca orice declarație care se face de către un reprezentant special al OSCE să țină cont de aceste procese pentru a nu politiza dialogul, dar Franco Frattini să contribuie prin mandatul său la apropierea ambelor maluri și să faciliteze acele decizii care ar veni în beneficiul cetățenilor.