Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina (CN-ACPBB) împreună cu Camera Deputaților – Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării și Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, organizează sâmbătă, 24 martie, la Parlamentul României, Sala „Nicolae BĂLCESCU”, Festivitatea de Celebrare a Centenarului Marii Uniri a Românilor (27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România), manifestare desfășurată sub genericul „ROMÂNIA CE (CENTENAR) UNEȘTE”.
„La această manifestare au fost invitați Președintele României – Klaus Werner Iohannis, reprezentanți ai partidelor politice, reprezentanți ai ministerelor, primari din România și Republica Moldova, români din Republica Moldova, Nordul Bucovinei (Ucraina), reprezentanți ai românilor din SUA, Franța, Italia, Spania precum și membri ai Alianței pentru Centenar. În mod cu totul special și-au anunțat participarea reprezentanți ai deținuților politici și deportaților din Republica Moldova, membrii ai Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, G-ral.(r) Ion Costaș – supranumit și „părintele armatei și poliției Republicii Moldova” un erou al războiu de pe Nistru din 1992, precum și nepoata Mareșalului Prezan, Olga Macarie”, se menționează într-un comunicat de presă.
Programul va debuta cu intonarea Imnului Național al României de către cantautorul Octavian Mândruță (solo voce), urmată de citirea Actului Unirii Basarabiei cu România, de către tânărul Ștefan Malanciuc, care va interpreta rolul marelui om politic basarabean – Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării a Republicii Democratice Moldovenești.
„Va urma citirea mesajului Președintelui României – Klaus Werner Iohannis, mesajul Președintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării – deputat Constantin Codreanu, mesajul Președintelui Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina – Marian Clenciu”, se mai arată în comunicat.
Festivitatea va continua cu expunerile istoricului Dr. Ion CONSTANTIN, despre „Personalitățile care au contribuit la pregătirea Actului Unirii”; a diplomatului Dr. Gabriel MICU, despre „PUTEREA și VALABILITATEA JURIDICĂ A ACTULUI UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA”; a istoricului Dr. Constantin CORNEANU, despre „Situația Geopolitică a spațiului dintre Prut și Nistru, paralele între trecut și prezent, viziuni de viitor”.
Manifestarea va cuprinde și concerte susținute de: Corul de copii „Ciprian Porumbescu” al Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți (Ucraina) însoțiți de directorul Centrului – Iurie Levcic, Corul de copii al Asociației „Copii Doriți” din București însoțiți de Părintele Peiu, precum și o serie de recitalulri tematice ale artistei basarbence Alla Cebotari.
Evenimentul se va încheia cu scurte alocuțiuni din partea invitaților și conferința de presă a Consiliului Național a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina.