3 diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău au fost declarați persona non grata. În termen de șapte zile, aceștia trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Despre acest aspect a fost informat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametsin de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Decizia autorităților Republicii Moldova a fost luată în semn de solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.
Și Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat luni că a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non grata și că este obligat să părăsească teritoriul României.
Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. În urma incidentului, un total de 21 de persoane care au venit în contact cu cei doi sau s-au aflat în zona în care s-a produs atacul au fost transportate la spital. Marea Britanie consideră că este „extrem de probabil” ca atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus să fi fost ordonat direct de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.