Pe 27 martie, de Centenarul Unirii Basarabiei cu România, la reuniunea Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică, la București, a fost dezbătut proiectul unionist.
La eveniment a luat cuvântul și gen. Constantin Degeratu, fostul șef al Statului Major, care a ținut să spulbere mai multe mituri absconse legate de Unirea Republicii Moldova cu România.
„Nu e vorba dacă ne place sau nu să facem Unirea sau dacă românilor dincolo de Prut le place sau nu le place. Nu avem altă soluție! Deci, existența națională a României – ca stat unitar, democratic și independent – este condiționată de reunificarea pașnică a României. Este condiționată! Altminteri, va fi invers. Adică, această existență a României va fi pusă în pericol, pentru că ceea ce se încearcă acum (pe scena politică de la Chișinău – n.r.) este de domeniul absurdului – mă refer la parcursul european al Republicii Moldova”, a precizat de la tribună gen. Degeratu.
Mai mult, fostul șef al Statului Major descrie un joc pervers în discursul guvernanților de la Chișinău legat de integrarea europeană. Se încearcă „construcția unui stat cu cheltuieli majore din partea României, pe o bază idenditară contrară interesului național al României, pe care vor să îl introducă în Uniunea Europeană”.
„Este absurd și din perspectiva raționalității europene și din perspectiva raționalității în sens românesc”, a adăugat gen. Constantin Degeratu.
Cât privește clișeul panicard al răzbunării rusești în cazul realizării Unirii, gen. Degeratu a pus și aici, tranșant, lucrurile la punct: „Au fost 100 de ani de insistențe ale Rusiei ca să cucerească acest pământ, iau trebuit alți 100 de ani să-l cucerească. L-a stăpânit apoi 100 de ani, l-a pierdut și l-a recâștigat. Acum, Rusia nu mai reprezintă un pericol major, Rusia este epuizată. Dacă în 300 de ani nu a reușit să facă aici un pământ rusesc, nu știu cum ar mai reuși acum”.
„Este absurd ce încearcă unii să ne convingă, că există un pericol rusesc din acest punct de vedere”, a punctat fostul șef al Statului Major de la București.
O altă temă manipulată politic la Chișinău este cea legată de scenariul unui pericol economic la care s-ar expune România prin reunificare.
„Care pericol economic? Republica Moldova produce cam cât județul Iași, poate un pic mai mult, dar ceva mai puțin decât județul Prahova. Asta este Republica Moldova din punct de vedere economic. Este o problemă să integrezi o economie de mărimea unui județ, care oricum produce? Este doar o chestiune de ajustare economică, atât. Republica Moldova reprezintă 4-5% din PIB-ul României”, a conchis gen. Constantin Degeratu.