Oraşele Târgovişte, Bacău şi Craiova au semnat vineri o Declaraţie de Reunire cu Republica Moldova.
„Să facem tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea ţării în anul centenar 2018. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleaşi condiţii din 1918. Nu trebuie să uităm suferinţele trecutului, chinurile fraţilor, părinţilor şi bunicilor noştri care au luptat pentru pământul acesta românesc umilit prin lagărele sovietice, de unde unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinţei lor, fraţii noştri din Basarabia au fost rupţi de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin”, se arată în Declaraţie de Reunire semnată de primarul şi de consilierii locali din Târgovişte.
Tot vineri, autoritățile ieșene au adoptat cea mai amplă și mai concretă declarație de Unire cu Republica Moldova. Documentul care include o expunere de temeiuri juridice și un plan de acțiune în opt puncte poartă parafa și semnătura primarului Mihai Chirica și a consilierilor municipali.
Actul adoptat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Iași conține în preambul o argumentație bazată pe motive de ordin istoric și de drept internațional cu privire la legitimitatea demersurilor democratice pe care instituțiile de stat locale și centrale din dreapta și din stânga Prutului la întreprind în direcția Unirii.
Mai mult, municipalitatea Iași se angajează prin toate căile prevăzute de legislație să dezvolte relații privilegiate în plan economic, social și cultural între România și Republica Moldova, să asigure condițiile pentru un schimb permanent de cetățeni aflați în pregătire educațională și profesională, să încurajeze integrarea bisericilor ortodoxe de pe ambele maluri ale Prutului sub conducerea Patriarhiei Române, să intensifice schimburile la nivel academic și să sprijine integrarea într-un singur corp a întregii diaspore de limbă română.