Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, originar din Chișinău, este cel care oferă o a doua șansă la viață micuților cu probleme cardiace în cadrul proiectului „100 de inimi pentru 100 de copii”.
„100 de inimi pentru 100 de copii” a avut ca rezultate directe în 2015 evaluarea a 200 de pacienţi, dintre care 140 au fost diagnosticaţi, iar 112 au fost trataţi, cu o rată de succes de 99,1%. Grupul țintă a inclus persoane cu cetățenie română, indiferent de locul nașterii. Despre acest aspect a vorbit prof. dr. Tinică într-un interviu acordat Euractiv.ro și Report.md.
„Anual, în Republica Moldova, se nasc aproximativ 400 de copii cu malformații cardiace congenitale. Mai mult decât atât, în prezent, în Republica Moldova este operant un protocol clinic național pentru malformațiile congenitale de cord cianogene la copil elaborat în 2013 și numai în prima jumătate a anului 2017 au fost efectuate șapte intervenții chirurgicale finanțate de către Compania Naţională pentru Asigurări în Medicină. Intervenții pentru malformații cardiace congenitale se efectuează și în clinicile private din Moldova, prin colaborare cu specialiști din străinătate. Profesionalismul medicilor din Republica Moldova este binecunoscut și sunt numeroase situațiile când apelăm la expertiza lor”, a spus medicul.
Potrivit legislației din România, pacienții din Republica Moldova se pot trata în Țară în măsura în care sunt cetățeni români care contribuie activ la sistemul asigurărilor de sănătate.
Profesorul Grigore Tinică a venit în România din Republica Moldova în anul 1990. După ce a operat timp de 10 ani la Spitalul Clinic de Urgenţă Fundeni din Bucureşti, s-a mutat la Iaşi pentru a pune bazele singurului Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova. Este chirugul care a efectuat pentru prima dată în România o operație pe cord cu laser.
„Eu am ales să vin în România pentru că m-am născut român, chiar dacă mă aflam pe alte meleaguri, am fost crescut şi educat în stil românesc de bunica mea, de tatăl meu, de familie în general, iar România era pentru mine ca un fruct interzis. Dar da, am avut posibilitatea să merg la doctorat în Moscova, în Kiev, în Sankt Petersburg. Am venit în România pentru că pe atunci simţeam româneşte, era perioada aceea imediată după 1989.
Încă din anii 1987-1988, mergeam la mitinguri, dar nu din acestea de care vezi acum, cu 200 sau 300 de oameni care cred că schimbă societatea; astea sunt parodii. Noi ieşeam 100.000-200.000 în fiecare sîmbătă şi duminică în Chişinău. Se întindea procesiunea de pe la Universitatea de Medicină pînă la Academia de Ştiinţe. Toţi oamenii aceia se adunau în Piaţa Victoriei şi veneau cu o dorinţă arzătoare de libertate: libertatea cuvîntului, existenţei.”, declara Tinică în cadrul unui interviu acordat publicației Cuzanet.
Medicul basarabean este considerat unul dintre cei mai buni cardiologi din Europa.
În 2016, acesta a devenit cetățean de onoare al orașului Iași.