Primăria capitalei Republicii Moldova este vitală pentru România şi politica sa unionistă, declarată şi asumată public prin decizia istorică a parlamentului adoptată pe data de 27 martie 2018.
Reprezentaţi ai autorităţilor locale din România, membri ai tuturor partidelor parlamentare, de la putere sau din opoziţie, au ales astăzi să se afle la Chişinău. Toate autorităţile locale importante din Moldova de la Vest de Prut au fost reprezentate (Suceava, Piatra Neamţ, Bacău, ş.a.m.d.), fiind alături de Constantin Codreanu, candidatul unionist la primăria Chişinău, inclusiv primarul Iaşiului, Mihai Chirica. Dar să o luăm cu începutul, ca să vedem de ce este acest aspect atât de important. În perioada 1-14 aprilie 2018, în Chişinău are loc o consultare publică cu privire la dorinţa de Unire cu România. Comunicarea pe subiect s-a făcut atât în stradă cât şi online, atât în limba română cât şi în limba rusă. Consultarea publică, ce va lua sfârşit sâmbătă, arată la acest moment câteva cifre cu adevărat surprinzătoare: din peste 25 000 de persoane chestionate, peste 59% s-au declarat favorabile Unirii cu România.
De altfel, cu doar câteva zile înainte avusese la Chişinău cea mai amplă manifestaţia stradală de după 2009, moment la care a avut loc demolarea regimului dictatorial al lui Vladimir Voronin. O mulţime impresionantă a cerut pe 25 martie 2018 Unirea cu România ca şi unică soluţie. Ce arată acest lucru? Că opţiunea cetăţenilor oraşului Chişinău de a pune în funcţia publică un primar unionist, nu a fost deloc una întâmplătoare: Chirtoacă a ajuns primar nu pentru calităţile sale oratorice ci pentru că a fost acel candidat identificat de electorat în alegerile precedente ca fiind cel mai unionist. Ce însemnă acest lucru? Că în realitate, şansele cele mai mari de a ocupa funcţia publică de primar a oraşului Chişinău le are candidatul identificat de alegători ca fiind unionist. Ori, la acest moment, acel candidat care stă cel mai bine faţă electoratului este Constantin Codreanu, politician român născut în Republica Moldova, şeful comisiei parlamentare pentru românii de pretutindeni. Înainte însă de a ocupa funcţia de deputat, timp de aproape 10 ani a activat în Republica Moldova ca un promotor al mişcării unioniste din partea de societate civilă. Există însă şi alţi candidaţi care s-au lansat în curs electorală şi care propun unionismul ca şi soluţie. Societatea civilă a încercat o mediere în vederea alegerii unui candidat unic, însă porţile au fost închise, interesul politic şi obligaţiile de partid fiind probabil mult prea mari.
În fapt, la acest moment există un singur candidat unionist, Constantin Codreanu, şi mai mulţi candidaţi care susţin făţiş sau sugerează susţinerea faţă de Unirea cu România ca unică soluţie.