Să nu ne ascundem după deget: în Rusia şi Ucraina, faima moldovenilor nu este tocmai măgulitoare pentru noi. Ideea că moldovenii sunt oameni muncitori, dar nu tocmai mintioşi, este destul de răspândită în fostele republici sovietice slave. Este notoriu cazul ex-preşedintelui ucrainean Victor Iuşcenko, care, în cadrul unei reuniuni pe teme agricole, îi spuse unui asistent stângaci: „Măi moldovene”. Asta fiindcă imaginea unui tabel nu nimerea pe ecran şi asistentul corectă poziţia ecranului, în loc să mânuiască proiectorul. Cine nu a auzit sau nu a citit în Internet bancuri ruseşti sau ucrainene despre moldoveni care au probleme cu inteligenţa?
La drept vorbind, nici rusofonii noştri nu au o părere prea bună despre capacităţile noastre mintale, poreclindu-ne „bâki” (boi), „mulî” („asini”) etc. În transportul public din Chişinău mi-a fost dat să aud următorul „banc”: „Ce înseamnă «ucidere de frate» («bratoubuistvo»)”, îl întrebă fiul pe tatăl său. „E când un moldovean taie un berbec”, răspunse tatăl.
Când Moscova interzice intrarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa Rusiei pe motiv că ar pune în pericol sănătatea ruşilor, aceasta înseamnă că mizează pe calitatea noastră de oameni harnici, muncitori, dar nu suficient de perspicace, pentru ca să-şi dea seama că Rospotrebnadzor pune în aplicare pârghia sancţiunilor doar după unele declaraţii ale politicienilor moldoveni. A anunţat Ghimpu că nu merge de 9 mai la Moscova şi, imediat, chiar a doua zi, Grigori Onişcenko, de la Serviciul Sanitar al Rusiei, avertizează guvernul RM că peste 400 mii de litri de vin moldovenesc nu întrunesc standardele ruseşti de calitate, fără să se obosească a preciza despre ce e vorba. Declară Ghimpu ziua de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice şi pe 29 iunie Onişcenco anunţă că va returna 1 milion de sticle de vin moldovenesc, ca să vopsim cu ele gardurile.
Nu numai Rusia aplică sancţiuni economice în scopuri politice sau geopolitice, dar numai Rusia o face din motive atât de meschine, minore, camuflându-se, fiindcă îşi dă seama că procedează nedemn, ruşinos, batjocoritor, crezând că majoritatea moldovenilor nu sunt capabili de un exerciţiu de logică şi nu vor pricepe adevăratul motiv, cel electoral, al pretenţiilor periodice faţă de vinul moldovenesc.
Recursul Rusiei la prostia moldovenilor are o istorie mai lungă, despre care ar merita să vorbim aparte, cu altă ocazie. Acum ne referim doar la formele cele mai primitive de imixtiune în afacerile noastre interne (care încep cu ideea sprijinită până azi, la nivel de stat, că moldovenii şi românii sunt două popoare diferite). Zilele trecute, o publicaţie moscovită scria că deschiderea mai multor secţii de vot peste hotare urmăreşte scopul deconspirării imigranţilor moldoveni ilegali din Europa şi Rusia şi deportarera acestora în RM, că, în acest sens, ar exista o înţelegere secretă a guvernului Filat cu guvernele europene şi cu Moscova. Mesajul, cu trimitere la surse din opoziţia moldovenească, este evident: „Proştilor moldoveni de peste hotare, nu ieşiţi la referendum, căci veţi fi trădaţi!”. Se vede că dispreţul acestei publicaţii ruseşti faţă de moldoveni nu are margini, fiindcă numai nişte oligofreni pot să creadă despre existenţa unei asemenea „înţelegeri secrete”.
Miza pe prostie este principala miză şi a multor partide proruseşti din RM. Întâietatea la acest capitol o deţine, fără îndoială, PCRM. Scenariul conspirativ, publicat de ziarul rusesc, poartă în mod evident amprenta „inteligenţei” strategilor PCRM. Fiind în realitate Partidul Capitaliştilor din Republica Moldova, ei l-au intitulat în mod neruşinat Partid al Comuniştilor având siguranţa că moldovenii creduli, nostalgici, îi vor propulsa în parlament. Tot din acest motiv, lupii capitalişti în haine de oi comuniste nu renunţă la simbolurile PCUS, secera şi ciocanul, declarând deschis că nu vor să piardă votul moldovenilor paralizaţi mintal de nostalgii sovietice, pentru care nu contează ce face partidul, ci doar ceea ce spune.
În atitudinea dispreţuitoare pentru alegători, PCRM este călcat pe urme de PSD, de când partidul respectiv a nimerit pe mâna lui Şelin. Nu fără o oarecare doză de creativitate, el reciclează mesajele despre „patria în pericol”. Acum vreo săptămână, PSD a lansat un „Manifest privind lovitura de stat invizibilă şi pierderea statutului de independenţă de către cetăţenii Republicii Moldova”. Cum arată o lovitură de stat invizibilă? Nu contează pentru social-democraţi, atâta timp cât există suficiente persoane care vor crede acest lucru.
Niciunii politicieni găgăuzi, afiliaţi PCRM sau PSD, nu-şi fac scrupule. Prostia găgăuză este şi ea la căutare. Găgăuzii sunt speriaţi că, după scăderea pragului de participare, prin referendum, cu doar 16 la sută din alegători, se va putea decide unirea cu România. Nu se va putea, dragi găgăuzi, dacă citiţi art. 142 (1) din Constituţia Republicii Moldova, care spune că „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Acest articol a rămas intact, dar comuniştii toarnă în mod deliberat gaz peste foc, profitând de faptul că unii moldoveni nu citesc Constituţia.
În general, coborârea pragului de participare la referendum este normală, conformă cu practicile europene. În majoritatea ţărilor europene, nu există o cotă obligatorie de participare, fiindcă şi absenţa e o formă de atitudine faţă de chestiunea scoasă la referendum.
PCRM vrea să ne împartă în proşti şi deştepţi, adjudecându-şi electoratul ignorant, neinteligent. Vor merge la alegeri cei informaţi, vor sta acasă ignoranţii, aşa consideră ei, sperând că ultimii sunt mai numeroşi. Vom trăi şi vom vedea. Din punctul nostru de vedere, de mult e timpul să fie taxaţi politicienii care nu respectă alegătorii, care se cred mai deştepţi decât ei.
Sursa: ziar.jurnal.md