Clădirea Universităţii din Cernăuţi, „bijuterie arhitecturală” din secolul al XIX-lea, a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. O decizie în acest sens a fost luată marţi la Paris, de membrii comisiei de profil a acestei organizaţii internaţionale, în cadrul celei de-a 35-a sesiuni, informează ITAR-TASS, citată de MOLDPRES.
Fostă reşedinţă a Mitropoliţilor Bucovinei şi Dalmaţiei, astăzi corp central al Universităţii din Cernăuţi, clădirea a fost construită în 1864-1882, de către arhitectul ceh Jozef Glavka. În 1875, ansamblul arhitectural a fost transformat în universitate, prin decretul lui Franz Josef, împăratul Imperiului Austro-Ungar.
Iniţial, aceasta instituţie de învăţămînt superior, renumită în tot Imperiul Austro-Ungar, purta numele întemeietorului ei. La început, limba de baza a predării cursurilor a fost germana, având departamente separate pentru limba si literatura romană şi ucraineană. După unirea Bucovinei de Nord cu România, numele Universităţii din Cernăuţi a fost schimbat în „Universitatea Regele Carol I”. Între anii 1920-1940, aceasta a devenit una dintre cele mai importante instituţii educaţionale româneşti.
Actuala clădire a Universităţii datează din perioada anilor 1920-1922, fiind construită de Guvernul Romaniei, istoricul român Ion Nistor fiind mult timp rectorul acesteia. În anul 1940, Bucovina de Nord a trecut din nou la Ucraina, iar odată cu ea şi celebra universitate. În anul 1989, numele Universităţii din Cernăuţi a fost din nou schimbat, astăzi aceasta numindu-se „Universitatea Naţională Yuri Fedkovych”, după numele unui renumit scriitor ucrainean din Bucovina.
Sursa: Moldpres
Foto: CrestinOrtodox.Ro