România și-a cinstit eroii căzuți în Basarabia la Cimitirul de Onoare al ostașilor români de la Țiganca. Cu ocazia Zilei Veteranilor Armatei Române, ostașii au fost comemorați în sudul Republicii Moldova de către înalți oficiali de la București și Chișinău, transmite 10TV.
Militarii căzuți pentru eliberarea Basarabiei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost cinstiți în sudul Republicii Moldova, la Cimitirul de onoare al ostașilor români de la Țiganca.
Ambasada României la Chişinău a organizat o ceremonie militară la Cimitirul Românesc de Onoare, dedicată Zilei Veteranilor Armatei Române.
Ceremonia a cuprins o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Erarh al Plaiurilor, precum şi depuneri de flori la mormintele ostaşilor români şi un program artistic susţinut de elevii din localitate.
Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la data de 29 aprilie şi celebrează meritele acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale a României.
Cimitirul de lângă Ţiganca se află în judeţul Cahul (aproximativ trei km de Prut), unde şi-au pierdut viaţa mii de soldaţi şi ofiţeri ai Armatei Române în luptele cu Armata Roşie din iunie-iulie 1941.
La capul de pod de la Țiganca, în iulie 1941, au avut loc lupte care au dus la mari pierderi în Armata Română – 2300 de morţi. Luptele au fost atât de crâncene, încât, după cum spun martorii, apa Prutului era roşie de atâta sânge, iar la mici distanţe, pe Prut se formaseră poduri din trupurile ostaşilor români împuşcaţi de ostaşii sovietici, adevăr fixat şi într-un cântec popular: „Pe şoseaua din Ţiganca, / Curge sângele ca apa / Cu căruţa cărăm morţii / Când plângeam, plângeam cu toţii”.
În zonă au fost amenajate 25 de cimitire, inclusiv cel de la Cania şi cel de la Ţiganca. Mormintele ostaşilor romani au fost vandalizate în 1944 de armata sovietică. Pe locul cimitirului de la Ţiganca a fost amplasată o fermă de porci, iar osemintele ostaşilor români au fost împrăștiate. De-abia în 2006 a fost amenajat Cimitirul de Onoare al Eroilor Români.
Pe teritoriul Republicii Moldova există 300 de cimitire unde își dorm somnul de veci circa 9000 de ostaşi români.