Acordul dintre Romania si Republica Moldova în domeniul securităţii sociale, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010 a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.
Actul reglementează acordarea indemnizaţiei de maternitate, a pensiilor, prestaţiilor în natură în caz de boală şi maternitate, prestaţiilor în natură în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, ajutorului de deces şi indemnizaţiei de şomaj, a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă.
Pentru lucrătorii trimişi să desfăşoare o activitate pe teritoriul celuilalt stat, pentru personalul întreprinderilor de transport internaţional, funcţionarii publici şi personalul asimilat acestora, echipajele de la bordul navelor sub pavilionul uneia dintre cele două ţări şi pentru membrii misiunilor diplomatice sau posturilor consulare se aplică dispoziţii speciale.
Prestaţiile în bani sunt acordate direct. Pensionarii primesc prestaţii în natură în conformitate cu legislaţia statului pe teritoriul căruia îşi au domiciliul.
Prestaţiile de şomaj vor fi acordate luând în considerare, dacă este necesar, perioadele de asigurare realizate conform legislaţiei celuilalt stat. La stabilirea cuantumului prestaţiilor de şomaj se vor lua în considerare numai veniturile realizate în statul în care se acordă prestaţiile, iar dacă acestea nu există, salariul minim prevăzut de legislaţia acelui stat.
Acordul stabileşte scutirea de taxe de timbru, taxe consulare sau administrative pentru certificatele şi alte documente necesare aplicării legislaţiei unui stat asupra oricăror documente solicitate pentru aplicarea legislaţiei celeilalte părţi.
Dispoziţiile acestui Acord se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost supuse legislaţiei unuia dintre cele două state sau legislaţiilor ambelor state. În document este prevăzută egalitatea de tratament dintre persoanele care au fost şi sunt supuse legislaţiei unuia dintre state şi care au domiciliul pe teritoriul celuilalt stat şi cetăţenii acelui stat. Totodată, este prevăzută posibilitatea exportului prestaţiilor de securitate socială.
Pentru a citi integral prevederile legii adoptate de Parlamentul României, accesaţi următorul link.
Imagine: Adevarul.ro