Peste 100 de primari care au semnat Declarațiile de Unire cu România au lansat un apel către Guvernul și Parlamentul României.
Liga Aleșilor Locali unioniști, întrunită la Chișinău, solicită Vioricăi Dăncilă și Cabinetului său, lui Liviu Dragnea și Camerei Deputaților, lui Călin Popescu-Tăriceanu și Senatului, să primească în audiență delegații din partea primăriilor unioniste din Republica Moldova și să înființeze o instituție care să coordoneze relaționarea cu acestea.
„Împreună am decis să solicităm Guvernului și Parlamentului României susținerea primăriilor care au votat pentru Reunire. Pentru a avea un dialog de colaborare, pentru aprofundarea relațiilor noastre este necesar ca autoritățile române să constituie o instituție care ar avea obiectiv relația directă cu primăriile din Republica Moldova. Noi am simțit în ultima perioadă o deschidere din partea autorităților române, considerăm că avem tot dreptul moral să cerem susținere de la statul pe care noi dorim să-l reunim. Liga Aleșilor Locali Unionisti și-a propus să participe la toate acțiunile desfășurate cu prilejul Anului Centenarului și va contribui la colectarea semnăturilor pentru modificarea Constituției României privind obiectivul reîntregirii naționale”, a declarat Petru Frunze, primar de Puhoi, raionul Ialoveni.
„Susținerea directă a autorităților de la București față de noi, primarii care am semnat pentru Reunire cu Țara, va demonstra deschiderea spre o colaborare eficientă cu populația din Republica Moldova”, a spus Lilian Botnaru, primarul de Lozova, raionul Strășeni.
Apelul Ligii Aleșilor Locali Unioniști către Guvernul și Parlamentul României a fost lansat în contextul în care Andrei Năstase, candidatul forțelor pro-europene, a câștigat alegerile locale anticipate pentru Primăria municipiului Chișinău. În urma unei consultări publice realizate în perioada 1-19 aprilie de Centrul Social-Politic European, 55% dintre chișinăueni ar vota pentru unirea cu România, în timp ce 45% ar vota împotrivă.
Apelul:
În atenţia Primului Ministru al României, Doamna Viorica Dăncilă
CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI
În atenţia Președintelui Camerei Deputaților, Domnul Liviu Dragnea,
În atenția Președintelui Senatului, Domnul Călin Popescu-Tăriceanu
Întrucât:
- Potrivit articolului 102 din Constituţia României, „(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. (2) În îndeplinirea atribuţiilor sale, Guvernul cooperează cu organismele sociale interesate.”
- Conform articolului 107 alineatul (1) din Constituţia României, „Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.”
- Potrivit articolului 61 din Constituţia României, „(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării. (2) Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaților și Senat”.
- Conform articolului 67 din Constituția României, „Camera Deputaților și Senatul adoptă legi, hotărâri și moțiuni, în prezența majorității membrilor”.
- În acord cu articolul 69, aliniatul 1 din Constituția României, în care se precizează că „În exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului”.
- Parlamentul României a adoptat anul acesta propunerea legislativă privind „Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918” și proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale cu privire la Centenarul României.
- Anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, reprezintă un moment oportun de reflecție nu doar asupra trecutului, ci mai ales asupra viitorului României, căruia să îi oferim o direcție clară, corectă, în concordanță cu istoria poporului nostru, cu normele de morală şi de drept internaţional, prin stabilirea unui nou proiect de țară.
- Pe data de 27 martie 2018, în cadrul ședinței solemne a Parlamentului României, care a marcat 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Excelența sa, Primul Ministru al României a declarat că este încrezătoare în viitorul nostru comun și că „Rădăcinile comune, valorile culturale şi spirituale care ne unesc fundamentează relaţia privilegiată dintre Bucureşti şi Chişinău. Am învăţat de la generaţia unirii lecţia faptelor şi a gesturilor întemeietoare. Cuvintele ne unesc, faptele fac mai trainică unirea. Vă asigur că România a fost şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova”.
- Tot pe data de 27 martie 2018, de Centenarul Unirii Basarabiei cu România, Parlamentul de la București, organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării, cu care Guvernul colaborează eficient, a adoptat o Declarație potrivit căreia recunoaște „ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republici Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române și subliniem că acest act depinde de voința acestora” și a declarat că „România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora”.
- Pe data de 27 martie 2018, în ședința solemnă organizată în contextul Centenarului Unirii Basarabiei cu România, Excelența sa, Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea a declarat: „O spun deschis, simplu și explicit: eu vreau să ne unim cu Moldova. Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură națiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Și va fi unită. Și va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o națiune unită, liberă și prosperă, în care toți cetățenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri și să aibă o viață mai bună”.
- Tot pe data de 27 martie, în plenul reunit al Parlamentului, Excelența sa, Președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a precizat: „După exemplul anului 1918, doar vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, exprimând voinţa poporului român din România şi din Moldova va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării cu un veac în urmă şi a desfăcut hotărârea arbitrară a marilor puteri totalitare în 1940. Nădăjduiesc, așadar, că vom găsi curajul, aici la Bucureşti, ca şi la Chişinău, de a lua o asemenea decizie. Numai lipsa de încredere în propria noastră capacitate de a construi împreună o naţiune democratică, liberă şi indivizibilă ne poate împiedica să ne punem şi noi semnăturile pe un Act al Unirii„.
- În aceeași lună martie s-a înființat la Iași Liga Aleșilor Locali Unioniști, organizație constituită din peste 100 de primari și consilieri locali din Republica Moldova care au semnat o Declarație de Unire cu România, dar și din peste 100 de edili din Țară.
- În Parlamentul României funcționează grupul intraparlamentar „Prietenii Unirii”, care și-a propus aducerea unui contribuții substanțiale în accelerarea procesului de înfrățiri între localitățile din România și cele din Republica Moldova, dar și a schimburilor culturale dintre populația din stânga Prutului și cea din dreapta Prutului, prin intermediul programului „Cunoaște-ți Țara”, soluționarea punctuală a problemelor referitoare la procesul educațional din România pentru tinerii din Republica Moldova, rezolvarea aspectelor care prezintă dificultăți în procesul de redobândire a cetățeniei române și aport la marcarea corespunzătoare a Centenarului Marii Uniri, moment care să trebuie să includă Basarabia, ca parte integrantă din statul român interbelic.
- În prezent, societatea civilă unionistă a demarat o campanie amplă de strângere de semnături în România, Republica Moldova și diaspora pentru revizuirea Constituției României prin adăugarea unui preambul în care să se facă referire la reîntregirea națională.
- În anul 2018 vor avea loc alegeri parlamentare cruciale în Republica Moldova, iar riscul este ca, în urma unor jocuri pentru putere, rezultatele să îndepărteze statul de peste Prut de România, implicit de Uniunea Europeană și întreaga lume occidentală, democratică.
- Fiind conștienți că numai România, ca Țară-Mamă care a sprijinit întotdeauna dezinteresat, necondiționat populația Republicii Moldova, poate întreprinde cele mai adecvate măsuri pentru salvarea destinului românesc și european al acesteia.
- Ajutorul oferit neîntrerupt de România Republicii Moldova este esențial, însă constatăm că, de multe ori, acesta a fost acordat în funcție de criterii politice și nu a ajuns acolo unde era așteptat și necesar.
Prin urmare, Liga Aleșilor Locali Unioniști solicită Guvernului și Parlamentului României să ia act și să utilizeze vocea primarilor și consilierilor locali din Republica Moldova care și-au statuat loialitatea față de statul român prin semnarea Declarațiilor de Unire în a arăta nemijlocit României realitățile din stânga Prutului. Atacul mediatic antiromânesc din Republica Moldova este dificil de combătut, proporția de mass-media de limbă rusă în fiind covârșitoare față de cea de limbă română – de peste 80%, și prin intermediul acesteia manifestându-se direct și agresiv propaganda rusă. În acest sens, avem nevoie de mijloace mediatice și efective eficiente.
Pe această cale, vă rugăm să binevoiți a accepta delegații din partea primăriilor unioniste din Republica Moldova și să asigurați înființarea și funcționarea unei instituții care să coordoneze relaționarea cu noi, localități care ne-am făcut deja publică dorința de a fi părți componente ale României.
Aşteptăm, aşadar, cu interes, răspunsul Primului Ministru al României, al Președintelui Camerei Deputaților și al Președintelui Senatului.