La sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București a avut loc luni o întrevedere la nivel de secretar de stat cu ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, căruia i-au fost cerute explicații pe marginea circumstanţelor efectuării de percheziţii de către securitatea ucraineană la Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi.
„Partea română a subliniat necesitatea ca autorităţile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi să evite orice acţiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare”, a precizat MAE pentru Agerpres.
Sâmbătă a avut loc colocviul ştiinţific internaţional „Bucovina în preajma Marii Uniri”, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi. Evenimentul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi şi dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române. La manifestația științifică a participat şi ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuţi un mesaj de salut şi încurajare a unor acţiuni ştiinţifice de acest gen în regiunea Cernăuţi. Colocviul a stârnit furia autorităților ucrainene, Serviciul de Securitate reținându-l și interogându-l până luni seară pe acad. Vasile Tărâțeanu.
„Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au găsit plăci imprimate făcute pentru a promova „celebrarea“ în Ucraina a 100 de ani de la crearea „României Mari“. Colaboratorii organelor de drept au înregistrat, de asemenea, că membrii ONG-ului au distribuit literatura de specialitate, care pot conţine apeluri pentru restaurarea aşa-numitei „dreptăţi istorice“, prin anularea dreptului internaţional şi a documentelor internaţionale şi „întoarcere“ zona Bucovinei de Nord, Basarabia de Nord şi Basarabia de Sud existente în statul român”, a relatat Cernivtsi Times, citat de George Simion în Adevărul.
„Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului pentru materiale care conţin apeluri pentru a încălca integritatea teritorială a ţării lor: în timpul unui eveniment public (colocviul menţionat anterior- n.a.) în imaginile regionale de cartografiere au arătat centrul din regiunea Cernăuţi parte a României Mari”, se precizează pe site-ul SBU.
În prezent, cei peste 500.000 de români din Ucraina sunt supuși unui proces tot mai accentuat de deznaționalizare. Autoritățile ucrainene insistă asupra suprimării învățământului gimnazial, liceal, profesional-tehnic și universitar în limba română și înlocuirea acestuia cu învățământ în limba ucraineană, prin noua Lege a educației, adoptată în septembrie 2017.
Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi a mai fost ținta unor atacuri ale naționaliștilor ucraineni, acestea intensificându-se în ultimul an.