Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică privind descinderea lucrătorilor Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la sediul din Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.
În declarația sa politică, deputatul Constantin Codreanu menționează, între altele:
Domnule președinte, distinși colegi, din păcate, Ucraina a luat-o razna și revine la practicile sovietice. După farsa SBU cu așa-zisa moarte la Kiev a jurnalistului rus Arkadi Babcenko, o nouă farsă, de data aceasta cu potențial de mare provocare, s-a produs la Cernăuți, în timp ce Rusia a concentrat în Marea de Azov o întreagă flotă transferată din Caspica, semn că s-ar putea să existe o vară fierbinte în estul Ucrainei. În dimineața zilei de luni, 11 iunie 2018, mai exact la ora 10:47, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat printr-un Comunicat de presă postat pe pagina sa de internet descinderea lucrătorilor săi la sediul din Cernăuți al unei organizații neguvernamentale ai cărei membri ar fi atentat la integritatea teritorială a Ucrainei.
La aproximativ un sfert de oră după acest Comunicat al Centralei SBU de la Kiev, o echipă de lucrării ai Securității ucrainene a descins la sediului Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, situat în strada Kobileanska nr. 9. Ulterior s-a stabilit că au fost efectuate non-stop percheziții și au fost anchetați conducătorii Centrului – poetul Vasile Tărâțeanu, președinte, membru de onoare al Academiei Române, și avocatul Eugen Pătraș, fondator. Presa a scris că au fost ridicate un șir de cărți cu caracter istoric și hărți omagiale dedicate Centenarului Marii Uniri 1918-2018, precum și tehnica de calcul și toate suporturile informaționale (CD-uri, stick-uri, discuri rigide etc.).
Comunicatul SBU a anunțat că descinderea la Centrul Cultural Român din Cernăuți s-a făcut în cadrul anchetei într-un dosar penal instrumentat de Securitatea ucraineană în baza articolului 110 al Codului Penal, intitulat ”atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”. Acest articol prevede, între altele că ”1. Acțiunile premeditate comise în scopul modificării frontierei teritoriului sau a frontierei de stat a Ucrainei cu încălcarea procedurii stabilite de Constituția Ucrainei, precum și apelurile publice sau difuzarea de materiale cuprinzând îndemnuri la comiterea unor asemenea fapte se pedepsește cu privațiune de libertate pe termen de la 3 la 5 ani cu sau fără confiscarea averii”.
Comunicatul Securității ucrainene a susținut că reprezentanții Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” ar fi ”difuzat materiale care ar putea conține apeluri de violare a integrității teritoriale” a statului și că faptele incriminate ar fi constat în ”demonstrarea în cadrul unei acțiuni publice desfășurate în centrul regional a reprezentării cartografice a teritoriului regiunii Cernăuți în cadrul așa-numitei «Românii Mari»”. De asemenea, Securitatea ucraineană a anunțat: ”Colaboratorii SBU au stabilit că hărțile au fost tipărite în scopul propagandei «sărbătoririi» pe teritoriul Ucrainei a celei de-a 100-a aniversări a creării «României Mari». Organele de drept au stabilit de asemenea că membrii organizației au distribuit literatură care ar putea cuprinde îndemnuri la restabilirea așa-numitei ”dreptăți istorice” prin anularea actelor internaționale de drept și a celor interstatale și ”revenirea” teritoriilor Bucovinei de Nord, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența statului român. Acum se desfășoară acțiuni de anchetă în birourile organizației neguvernamentale. SBU va face publice rezultatele după încheierea acțiunilor procesuale”.
Observăm între altele că SBU a omis să se refere în Comunicatul său de presă și la ținutul Herța, care nu a făcut istoric parte nici din Basarabia anexată de Rusia țaristă, reanexată și dezmembrată de URSS, nici din Bucovina anexată de Imperiul Habsburgic.
O parte a presei din Ucraina și din Federația Rusă, inclusiv agențiile de știri și televiziunile, a dezlănțuit o adevărată isterie în legătură cu acest incident, titrând: ”SBU a descins în Cernăuți la organizația separatiștilor megalo-români” (velikorumunske), ”SBU i-a deconspirat pe separatiștii români din Cernăuți”, ”SBU s-a interesat de adepții ”României Mari” de la Cernăuți” și tot așa. În mod special și deloc întâmplător, pe toată durata zilei de ieri, oscilând între jubilație greu camuflată și preocupare mimată, i-a acordat o atenție deosebită acestui incident reprezentanța din Chișinău a Agenției de știri Sputnik, oficină a Guvernului rus.
Atât Comunicatul SBU, cât și știrile presei din Ucraina și Federația Rusă au fost însoțite de imaginea unei hărți istorice a României de după 1918 înconjurată de chipurile artizanilor statului român unitar, material didactic apărut la editura ”Eurodidactica” din țara noastră. Situația creată de SBU ar fi doar ridicolă dacă nu ar fi periculoasă prin posibilele ei consecințe asupra climatului interetnic din nordul Bucovinei. Oricine a văzut imaginea acestui material didactic înțelege că nu este vorba despre niciun fel de îndemn la separatism sau modificare a frontierelor. Harta respectivă este despre trecut, nu despre viitor.
Vom preciza că sâmbătă, 9 iunie 2018, a avut loc la Cernăuți un Colocviu ştiinţific internaţional cu genericul „Bucovina în preajma Marii Uniri”, organizat de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi în parteneriat cu Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România). Lucrările acestui Colocvii științific internațional a fost moderat de domnul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române. La manifestația științifică a participat şi ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuţi un mesaj de salut şi încurajare a unor acţiuni ştiinţifice de acest gen în regiunea Cernăuţi. Acest Colocviu științific internațional a stârnit furia autorităților ucrainene, în speță a Securității ucrainene.
Trebuie să mai precizăm că descinderea de luni a avut un preludiu. Așa cum am anunțat anterior la tribuna Camerei Deputaților, sediul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a fost în ultimul an ținta unor atacuri repetate ale huliganilor și extremiștilor ucraineni, aceștia profanând drapelul României și drapelul Uniunii Europene.
De asemenea, extremiști ucraineni, despre care presa a scris că ar avea conexiuni cu Securitatea ucraineană, au pichetat sediul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, proferând amenințări și utilizând un limbaj în care termenii ”separatism” și ”separatiști” au fost nelipsiți. Incidentul provocat luni de SBU la Cernăuți trebuie contextualizat corect. Nu doar Centrul Cultural Român a fost pichetat de extremiștii ucraineni bine ghidați din umbră, ci, cu puține luni în urmă, și Consulatul General al României la Cernăuți. Iar recent a fost vorba despre o pichetare a Consulatului General al României la Odesa, contra așa-zisei ”românizări a moldovenilor” cu orchestrarea, tot din umbră, și a unui val de sprijin din ”evreilor, găgăuzilor, bulgarilor”, mai-mai că s-ar fi conturat ”toate popoarele republicii Bugeac” visate de Putin.
Este de notorietate că SBU, despre care s-a spus acum 4 ani că ar fi penetrat în proporție de 70% de agenți ai Kremlinului și care de atunci și-a înnoit efectivul doar în proporție de 20%, acum două săptămâni, pentru a concentra atenția opiniei publice asupra ”eficienței” sale, a organizat, cum spuneam la început, farsa cu moartea jurnalistului Arkadi Babcenko. Analizând retrospectiv situația, tragem concluzia că și ceea ce ne prezenta șeful-adjunct al SBU la 23 februarie 2018, privind pretinsele tentative de incendiere, pe bani din Rusia, a școlilor românești din satele Pilipăuți, comuna Lunca, raionul Herța, și Ostrița, raionul Noua Suliță, a făcut parte din același tip de activitate ca și în cazul cu privire la jurnalistul Arkadi Babcenko. Ironia sorții este că tocmai școlile românești din Ucraina fac obiectul predilect al politicilor asimilaționiste lansate de Ministerul Educației și Rada Supremă de la Kiev (a se vedea articolul 7 din buclucașa lege a educației). Astfel, SBU a dorit să compară în ochii opiniei publice ca apărător al școlilor românești în condițiile care autoritățile statului le pun sub presiunea deznaționalizării și ucrainizării forțate. Iar ucrainizarea are și fațeta dezbinării artificiale a comunității românești în români și moldoveni, exact cum face Rusia în Transnistria ocupată de trupele și serviciile sale secrete.
Nu uităm însă că este vorba despre același SBU, penetrat de serviciile Moscovei, care a impus unui număr impresionant de jurnaliști și cetățeni români interdicția de intrare în Ucraina, de regulă pe 5 ani, pentru simple și nevinovate opinii publicistice.
Exprimăm opinia că unul dintre scopurile descinderii de luni la sediul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți constă în intimidarea minorității române, care este cea mai numeroasă comunitate neslavă din Ucraina și care a fost și este supusă slavizării metodice și sistematice. Aici trebuie căutată și explicația pentru care Kievul împiedică de mai bine de un deceniu, sub multiple și diverse pretexte, înființarea Institutului Cultural Român la Kiev, cu filială la Cernăuți, în timp ce și-a deschis un Centru Cultural Ucrainean în București.
Totodată, reținem faptul că SBU, puternic penetrat de serviciile secrete ale Moscovei, se dedă unor acțiuni periculoase, cu un imens potențial provocator nu doar la adresa minorității române din Ucraina, ci și la adresa statului român cu care este legat prin tratate și acorduri, al căror spirit și literă Kievul le încalcă unilateral tot mai des. Putem vorbi despre un gest de ostilitate îndreptat gratuit contra statului român. O sfidare și o bătaie de joc! Gestul însă este și unul antiucrainean prin consecințele lui, întrucât urmărește provocarea și amplificarea unor stări de spirit îndreptate contra Kievului, dar și degradarea artificială a climatului interetnic prin asmuțarea majorității ucrainene contra minorităților, în speță a celei românești. Domnul Putin poate fi mulțumit. Uneori, gramatica geopolitică a regiunii impune să se scrie SBU, dar să se citească SVR.
Ne amintim cum a justificat SBU farsa cu așa-zisa moarte a jurnalistului rus Arkadi Babcenko. S-a dorit o testare a reacției actorilor geopolitici interni și externi. Ei bine, acum prin această operațiune de tip sovietic, Kievul testează reacția României și capacitatea ei reală de a se implica în apărarea minorității sale autohtone din Ucraina.
Am văzut reacția corectă și seacă, dar insuficient de energică, a Ministerului Afacerilor Externe și reacția palidă și expres delimitativă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni față de descinderea Securității ucrainene la sediul uneia dintre principalele organizații ale minorității române din Ucraina. Din păcate, Guvernul nostru și cele două ministere nu au arătat că România va fi nevoită să aducă pe masa organismelor comunitare și euroatlantice comportamentul inadecvat, abuziv și provocator al Kievului.
De fapt, Securitatea ucraineană, cu tot reziduul sovietic și conservele Kremlinului din interior, este încurajată să acționeze contra minorității române din Ucraina, pentru că știe că Guvernul și Președinția de la București nu se implică efectiv în apărarea minorității sale înrudite și nu condiționează practic în niciun fel imensul sprijin pe care i-l oferă Ucrainei în lupta cu agresiunea rusească și cu adevăratul separatism.
Semnalul pe care trebuie să-l transmitem către Kiev este că nu vom tolera la nesfârșit pulsiunile românofobe ale acestuia, ca și politicile și practicile acestuia de slavizare metodică și sistematică a minorității românești autohtone din statul vecin. Suntem prima țară care a ratificat Acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, uniune în care frontierele devin convenționale, pentru că unesc, nu separă. Kievul nu a înțeles asta și nici valoarea gestului nostru și se pune deliberat în relație de conflictualitate cu România. De sub fracul Kievului se vede de la o poștă mantaua sovietică.
Cer Președinției și Guvernului României să sisteze orice ajutor acordat Kievului pe traseul euro-atlantic până la remedierea situației. Avem nevoie de o Ucraină stabilă și previzibilă, prosperă și pașnică, liberă, autentic democratică și euro-atlantică, nu de o recidivă a totalitarismului sovietic și nici de un nou auxiliar al Moscovei, complexat, tributar mentalității sovietice și bântuit de năzăriri. Avem nevoie de o Ucraină în care minoritatea românească autohtonă să se simtă confortabil și să fie respectată, nu intimidată și constrânsă la deznaționalizare.
Închei prin a-mi exprima solidaritatea și întregul sprijin moral pentru domnul academician Vasile Tărâțeanu și pentru domnul avocat Eugen Pătraș, care nu au comis nicio faptă reprobabilă și nu au atentat în niciun fel la securitatea sau integritatea Ucrainei. Acești oameni sunt nevinovați. A fi român nu e o vină!”.