Biserica Ortodoxă Română și poporul român îl sărbătoresc pe 2 iulie pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Domnul Moldovei, trecut în ceata sfinţilor şi canonizat la 20 iunie 1992. La Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, unde se află mormântul domnitorului, mii de credincioşi au venit să îi aducă cinstire cu prilejul împlinirii a 514 ani de la trecerea sa la Domnul.
Un sobor de ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au slujit Liturghie dedicată hramului. În același context a avut loc un recital susținut de Orchestra-Model și Corul „Credo” ale Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și de Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” – Fălticeni. Ulterior a avut loc o ceremonie militară de depunere de flori la mormântul Sfântului Voievod, urmată de inaugurarea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” și de recitalul Grupului Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, informează Doxologia.ro.
Ziua de 2 iulie, când este sărbătorit Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost instituită în 2010 ca cel de-al doilea hram al Mănăstirii Putna, după hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august).