Procesul de implementare a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare pentru Republica Moldova (DCBI) a fost analizat astăzi de Secretarul General de Stat Radu Burduja şi un grup de experţi NATO din SUA, Marea Britanie şi România, care se află într-o vizită de lucru la Ministerul Apărării.
Radu Burduja i-a informat pe experţi despre realizările înregistrate în contextul punerii în aplicare a primei faze a pachetului DCBI, cu accent pe aprobarea Strategiei Naţionale de Apărare şi a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018-2021 de către Parlamentul Republicii Moldova.
Secretarul General de Stat s-a referit, de asemenea, la Strategia Militară, document aflat la etapa de definitivare şi aprobare, şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse ulterior, odată cu demararea fazei a doua a Procesului de implementare a pachetului DCBI pentru Republica Moldova, care presupune dezvoltarea capabilităților de apărare.
Radu Burduja a apreciat contribuţia partenerilor din SUA, România, Marea Britanie, Franţa, Austria şi Germania în procesul de reformare a sistemului național de apărare în contextul implementării DCBI.
În luna iunie 2015, Republica Moldova a fost acceptată de către Alianţa Nord-Atlantică ca parte a DCBI, Ministerul Apărării fiind desemnat în calitate de instituţie responsabilă pentru implementarea acesteia.
DCBI are drept scop consolidarea capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi presupune un pachet de asistenţă divizat în două faze.
În cadrul primei faze, Ministerul Apărării a conlucrat cu experţii internaţionali pentru acordarea sprijinului şi consultanţei în elaborarea documentelor de politici.
Cea de-a doua fază presupune alocarea asistenţei, inclusiv prin stabilirea unor fonduri de încredere pentru Republica Moldova, care vor contribui substanţial la dezvoltarea sistemului naţional de apărare.
Experţii DCBI se află în Republica Moldova, în perioada 23-27 iulie, timp în care au planificate întrevederi cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major, precum şi vizite în unităţile militare.