Primele plăci comemorative din proiectul „Ultima Adresă” au fost dezvelite joi, 2 august, la Chișinău, pe casele a doi foști deportați.
Este vorba de Maria Serbov-Sârb și Pantelimon Sinadino. Potrivit organizatorilor, prin acest proiect se dorește aducerea unui omagiu persoanelor care au suferit în urma regimului comunist și stalinist, transmite IPN.
Maria Serbov-Sârb (Bondi) s-a născut în anul 1873 și a decedat 1951 în Kazahstan, unde este și înmormântată. În Chișinău, ultima adresă a familiei este str. A. Șciusev, 80, fosta Leovskaia. Deși nu a fost implicată în politica, fiind o simplă casnică, femeia nu a scăpat de deportările staliniste.
Cea de-a doua plăcuță comemorativă „Ultima Adresă” a fost instalată pe str. Veronica Micle, unde a locuit omul politic Pantelimon Sinadino, născut în 1875. Bunicul său, Pantelimon Sinadino, a fost primar al Chișinăului, iar tatăl, Victor Sinadino, cetățean de onoare. În anii 1924-1940, Pantelimon Sinadino ocupa funcții importante în Banca Populară din Basarabia. În 1933, devine membru al Partidului Național Liberal și este ales în Parlamentul României. A fost arestat în iulie 1940 de NKVD și despre soarta lui de atunci nu se știe nimic.
Proiectul „Ultima adresă” este realizat de Centrul „Memoria” și Agenția Națională pentru Restaurarea Monumentelor, cu susținerea Ambasadei SUA.
Directoarea Centrul „Memoria”, Ludmila Popovici, a declarat că organizația a promovat mai multe inițiative pentru a perpetua memoria colectivă. „Astăzi avem încă un pas foarte important la care a contribuit foarte multă lume. Într-un final am reușit să-l ducem la capăt. Nu a fost foarte ușor din cauza unor formalități și piedici birocratice”, a spus Ludmila Popovici.
Inițiatorii proiectului s-au inspirat dintr-o inițiativă similară europeană „Stolpersteine”, care are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.
În Republica Moldova proiectul „Ultima Adresă” a fost lansat la 6 iulie de ziua comemorării victimelor staliniste.