Din fericire, noaptea de sâmbătă spre duminică nu s-a lăsat cu intrarea în forţă a trupelor speciale ale jandarmeriei în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din Chişinău, pentru a-i îndepărtat din faţa Guvernului pe unioniştii care hotărâseră să îşi petreacă noaptea acolo, în semn de protest faţă de confiscarea de către autorităţi a celor trei autobuze-muzeu ale Primăriei Iaşi.
Întreaga zonă din PMAN a fost lăsată în beznă azi-noapte, fără vreo explicaţie, în timp ce pe toate celelalte artere din jur iluminatul public nu prezenta nicio defecţiune tehnică.
Unioniştii din Marşul Centenarului se temeau că, de fapt, acest detaliu pregătea terenul pentru o intrare în forţă a jandarmeriei ca să cureţe Piaţa. Întunericul nu doar că ar fi creat o degringoladă enormă în cazul unei intervenţii, dar ar fi împiedicat şi camerele de supraveghere de pe stâlpii din apropiere să poată reţine vreun cadru edificator dacă s-ar fi comis un exces de forţă din partea trupelor brigăzii cu destinaţie specială „Fulger”.
Ultimatumul nu a întârziat, temerile unioniştilor s-au confirmat rapid: la ora 23:00, trupele masate în spatele clădirii Guvernului aveau ordin să intervină.
Nu s-a ajuns, însă, la această situaţie nedorită. După mai multe negocieri, poliţia a fost de acord să returneze cele trei autobuze confiscate – nişte muzee mobile tapetate cu o expoziţie autocolantă ce avea drept temă înfăpturea Marii Uniri -, dar cu o condiţie: autobuzele nu aveau să intre în PMAN, ci urmau să fie parcate în faţa Ministerului Finanţelor.
Un moment deosebit de emoţionant în timp ce unioniştii aşteptau venirea autobuzelor: în PMAN a răsunat „Deşteaptă-te, române”.
O lungă zi de abuzuri din partea forţelor de ordine s-a finalizat mult după miezul nopţii, în faţa Ministerului Finanţelor din Chişinău, unde cetăţenii români din Marşul Centenarului aşteptau să urce în autobuze.
Ambasada şi Cerbul de Aur
Reacţia Ambasadei României la Chişinău în faţa celor întâmplate? Ca să ne exprimăm în termeni blânzi: într-o totală disproporţie cu specificul situaţiei. În timp ce în PMAN plutea în aer tensiunea iminentei intervenţii a carabinierilor „Fulger”, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, se delecta intrigat cu Festivalul Internaţional Cerbul de Aur pe TVR Moldova, după cum se poate vedea în mesajul său de pe Facebook. Abia după insistenţele unor utilizatori ai reţelei de socializare, diplomatul a lăsat să-i „scape”, în vreo două sau trei replici la un comentariu, o reacţie minimală pe marginea contextului tensionat din PMAN.
În broşura Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), numită „Asistenţă Consulară Europeană”, se menţionează că reprezentanţele statelor Uniunii Europene acordă asistenţă consulară în următoarele situaţii de urgenţă: „accident, deces, boală gravă, arest/ detenţie, repatriere, documente de călătorie pierdute/ furate/ distruse”.
Poliţia a confiscat actele cetăţenilor României care veniseră cu cele trei autobuze ale Primăriei Iaşi. Sursele noastre ne-au declarat că în momentul în care au comunicat acest lucru Ambasadei de la Chişinău, în vederea cererii de asistenţă consulară, înainte de rezolvarea situaţiei prin negocierile unioniştilor şi forţele de ordine, n-au primit ca răspuns decât o reacţie confuză, în niciun fel lămuritoare.