Un bust al Regelui Ferdinand I al României a fost inaugurat sâmbătă la Varnița, raionul Anenii Noi. La eveniment au participat Preasfințitului Veniamin Goreanu – episcopul Basarabiei de Sud, colonelul Cristi Ladaniuc – atașatul militar al Ambasadei României la Chișinău, redactorul-șef al ziarului România Liberă din București – Iulian Capsali, pictorul heraldist Iurie Caminschi, Asociația Monumentum și Asociația ASCOR, dar și tineri din cadrul Școlii de Arte Varnița și intelectuali din localitate.
Evenimentul a fost deschis de orchestra Detașamentului Trupelor de Carabinieri cu intonarea imnurilor de stat al Republicii Moldova și al României. A urmat slujba de sfințire, oficiată de Preasfințitul Veniamin Goreanu și preoțiii misionoari din cadrul Mihai Zvorâște și Petru Ceobanu, delegați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu sediul la Iași.
Ordinea alocuțiunilor a fost deschisă de către directorul adjunct al Liceului Teoretic Varnița, Zinaida Botnaru, care a menționat că Regele Ferdinand Întregitorul a fost iubit de toți românii pentru realizarea unității naționale, pentru împroprietărirea a peste un milion de țărani în urma promulgării reformei agrare, pentru opera a juridică materializară prin Constituția din 1923, dar și pentru reforma în educație și dragostea ce a purtat-o față de toți românii, îndeosebi faț de cei din provinciile reunite cu patria mamă – România. Să ne ajute Dumnezeu ca toți românii să aibă un singur stat.
Părintele Mihai Zvorâște, protopop misionar al Arhiepiscopiei Iașilor a spus că „această comemorare este un prilej pentru noi de a cunoaște virtuțile lor. Ca orice moment crucial din istoria neamului, unirea de la 1918 reprezintă un fenomen complex la care au contribuit prefacerile interne, elitele intelectuale ale vremii, contextul politic internațional, dar mai ales, lucrarea de purtare de grijă a lui Dumnezeu asupra poporului român… În primul război mondial au murit un milion de români, pe fronturile de luptă sau din cauza războiului în general și nu au fost obligați ci au făcut-o de bunăvoie. Duhul unirii i-a însuflețit de toți românii din toate locurile și de toate vârstele. Unirea a fost făurită de intelectuali, preoți, episcopi, consilieri, țărani și oameni de bună credință. Factorul catalizator însă, a fost Regele Ferdinand, sincer dedicat românilor, sub ocârmuirea sa înregistrându-se cea mai înfloritoare perioadă a statului român modern”.
Preasfințitul Veniamin Goreanu, episcopul Basarabiei de Sud a precizat că „ridicarea acestui monument este un act de recunoștință către cel care, în anul 1918 avea să readucă România în granițele ei mari. Astăzi România este singura țară din Europa care e înconjurată de români, care din cauza împrejurărilor istorice nu mai fac parte din Rimânia actuală. Să amintim de voievodul Marii Uniri de la Alba Iulia, de Mihai Viteazul care la 1600 concretiza gândul de unire a românilor. După aceea, să amintim de Alexandru Ioan Cuza care a realizat Mica Unire și de binefacerile unirii. În contextul politic din anul 1918, românii din toate ținuturile românești și-au dorit să facă parte dintr-o Românie Mare și unită… Anul acesta Centenar este un prilej pentru noi de a evoca aceste personalități care au avut un rol determinant în istoria României de-a lungul secolelor. Mihai Eminescu spunea că Biserica Ortodoxă este mama poporului român, arătându-ne importanța rămânerii în Biserica lui Dumnezeu și a săvârșirii faptelor credinței. Or, în acest context trebuie amintită personalitatea episcopului Dionisie Erhan, care a luptat mult pentru reunirea Basarabiei cu România. Avându-l înaintea noastră de Ferdinand I, un om de o demnitate rară, să învățăm de la el să ne mărturisim obârșia, credința și pe toate să le facem spre slava lui Dumnezeu, spre propășirea poporului român de pretutindeni și spre păstrarea unității neamului și a credinței”.
Avocatul Iulian Rusanovschi a amintit despre faptul că „la 24 iulie 2016 era începută campania de restabilire a busturilor închinate Regelui Ferdinand pe teritoriul Republicii Moldova prin inaugurarea monumentului de la Nisporeni. Astăzi, după doi ani de zile, această campanie se încheie oficial, odată cu inaugurarea celui de-al cincilea monument închinat Regelui. Ca și celelalte busturi, cel din Varnița a fost edificat ăn 1938 prin osârdia localnicilor, iar banii necesari au fost adunați de Societatea Sfântul Gheorghe. Astăzi, după 80 de ani de absență, bustul Regelui renaște ca păsarea Phoenix, tot prin grija unor familii de bună credință din această localitate. Adevărul trebuie să iasă la suprafațăori de câte ori dușmanii noștri vor încerca să ne rescrie istoria. Concomitent, acest monument este închinat și eroilor vărnițăneni căzuți în primul război mondial, prin sângele cărora am rămas liberi și ne-am păstrat credința, limba și identitatea națională”.
Spre finalul evenimentului, directoarea Școlii de Arte, a înmânat diplome ctitorilor, în numele Primăriei comunei Varnița, după care a urmat depunerea oficială a coroanelor de flori și o masă de pomenire în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Iniţiativa dezvelirii unui bust în cinstea Regelui Ferdinand I aparţine Căminului Cultural „Sfântul Gheorghe” din Varniţa. Ideea s-a născut în anul 1935, iar formalităţile de ridicare a acestuia s-au derulat inclusiv pe parcursul anului 1938. În anul 1939, bustul Regelui Ferdinand I din Varniţa a fost finalizat şi inaugurat, dar odată cu ocuparea Basarabiei de către imperiul sovietic, acest monument a fost profanat, demontat şi dus pe malul stâng la Nistrului.