Legea care prevede amnistia fiscală pentru toate bunurile și banii nedeclarați adoptată în iulie de Parlamentul de la Chișinău îi aduce în inspecție pe experții pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțarea terorismului Moneyval (subdiviziune a Consiliul Europei).
Secretarul executiv al Moneyval, Matthias Kloth, a declarat că nu a ajuns încă la o concluzie formală privind amnistia fiscală în Republica Moldova, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce pare a fi o procedură legislativă neobișnuit de rapidă – 48 de ore – în care a fost adoptată legea, relatează Radio Chișinău.
Inspecția va avea loc în perioada 1-12 octombrie.
Ambasada SUA, șeful Delegației UE în Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional au condamnat în termeni duri legea privind amnistia fiscală adoptată în Parlamentul de la Chișinău.
Reglementările vizate de lege oferă persoanelor fizice posibilitatea să îşi declare bunurile ascunse, sau care au fost declarate la valoare redusă, fie că este vorba de bani, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din Republica Moldova, cât şi de peste hotare.
Termenul-limită pentru depunerea declarațiilor este 1 februarie 2019, iar persoana care depune declarația va achita la bugetul de stat o taxă de „declarare voluntară” de 3% din suma bunurilor nou declarate.