Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va vizita Republica Moldova în perioada 17 – 18 octombrie.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți că a avut o întrevedere cu ambasadorul Turciei la Chișinău, E.S. Gürol Sökmensüer.
Diplomatul turc a confirmat faptul că prima vizită oficială în Republica Moldova a președintelui turc va avea loc în perioada 17-18 octombrie și va include atât evenimente la Chișinău, cât și în UTA Găgăuzia.
„Astăzi am avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia în țara noastră, E.S. Gürol Sökmensüer. Am făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale, situația politică internă din Republica Moldova, dar și detalii cu privire la vizita dlui Recep Tayyip Erdoğan în țara noastră. Dl Gürol Sökmensüer a confirmat faptul că prima vizită oficială în Moldova a dlui Recep Tayyip Erdoğan în calitate de Președinte al Turciei va avea loc în perioada 17-18 octombrie și va include atît evenimente la Chișinău, cît și în Găgăuzia. Am fost unanimi în opinia că această vizită va fi organizată la cel mai înalt nivel și va contribui la consolidarea, aprofundarea și extinderea relațiilor de colaborare dintre statele noastre în toate domeniile de interes comun”, a scris Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Autorităţile de la Chișinău sunt acuzate de abuzuri, după ce șapte cetăţeni turci au fost ridicaţi de serviciul de informații al Republicii Moldova şi expulzați în Turcia, pe motiv că ar fi suspectați că fac parte din rețeaua clericului Fetullah Gulen, dușmanul personal al președintelui turc.
Cei 7 cetățeni turci, profesori la liceele Orizont, ar fi ajuns într-o închisoare de lângă Istanbul, susține avocata Natalia Guma, potrivit Ziarului de Gardă.
Ea mai spune că profesorii ar fi fost scoși din Republica Moldova sub alte identități, deoarece actele lor în original (pașapoarte, permise de ședere) au rămas la soțiile lor în Republica Moldova.
„Din moment ce au ajuns pe mâna dictatorului turc, aceste persoane care au trăit în R. Moldova 25-30 de ani, căsătoriți cu cetățeni ai R. Moldova, își vor vedea sfârșitul vieții în detenție deoarece nimeni nu rezistă la torturile care se aplică față de ei și se sting din viață. Oare acești oameni, doctori în științe, care-și întremeiază o familie și care au dezvoltat școli cu un program de studii după standarde europene și au învățat zeci de mii de elevi pot fi învinuiți de ceva? Oare criminalii sunt oameni de știință? Spre marele regret, legislația din domeniu nu le-a oferit acele garanții procedurale și protecția cuvenită. Îmi exprim regretul față de membrii lor de familie, copiilor lor care plângeau în panică când au aflat știrea teribilă și faptul că R. Moldova a devenit complice la genocidul care are loc în Turcia”, a precizat Natalia Guma.
Amnesty International susţine că arestările urmează modelul represaliilor politice ale guvernului turc împotriva cetățenilor săi din străinătate, pe care îi bănuieşte că ar avea legătură cu puciul eşuat din 2016.