În perioada 27-30 iunie, la Baza militară de instruire Bulboaca s-a desfăşurat exerciţiul de memţinere a păcii „Scutul Păcii 2011”. La această aplicaţie au participat peste 160 de militari ai Armatei Naţionale, 16 militari ai Gărzii Naţionale din Carolina de Nord, SUA, transmite departamentul de presă al Ministerului Apărării Republicii Moldova.
Potrivit ministrului Vitalie Marinuţa, după aderarea la iniţiativa Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (OCC), Republica Moldova a declarat disponibilitatea de a trimite o companie de infanterie şi o grupă de geniu pentru participarea la misiuni internaţionale de menţinere a păcii. „Pentru realizarea acestui obiectiv forţele declarate trebuie să treacă un test de evaluare foarte riguros. La capitolul respectiv am trecut evaluarea naţională de nivel 1 în anul 2008 şi evaluarea NATO de nivelul 1 în anul 2009. Potrivit partenerilor noştri, şi această evaluare naţională de nivelul 2 a fost trecută cu succes” a menţionat Marinuţa.
Ministrul Apărării a mai accentuat că pînă la evaluarea finală, efectuată de un grup specializat de experţi internaţionali, Armata Naţională mai are la dispoziţie un an de pregătiri, pe parcursul căruia trebuie să aducă pregătirea profesională a efectivului şi dotarea tehnico-materială a subunităţilor declarate la nivelul standardelor internaţionale, aplicate pentru trupele pacificatoare.
Jerry Baird, conducătorul contingentului militar al Gărzii Naţionale din Carolina de Nord, a declarat că „am fi onoraţi să avem alături de noi, într-o operaţiune de menţinere a păcii, această companie din cadrul Batalionului 22 de menţinere a păcii”. Potrivit ofiţerului american, în cadrul batalionului moldovenesc de menţinere a păcii există un corp de sergenţi bine pregătit, care poate acţiona foarte eficient în orice teatru de operaţii. „În cadrul exerciţiului am testat militarii cum se descurcă în cadrul unei misiuni fără comandanţii de pluton şi vreau să subliniez că nivelul lor de pregătire ne-a impresionat”, a spus Baird.
Potrivit concluziilor grupului de experţi din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care au evaluat pregătirea forţelor declarate de Republica Moldova în cadrul OCC, compania de infanterie şi grupul de genişti au fost incluşi în categoria forţelor „combat ready”. În cadrul aplicaţiilor a fost verificată şi pregătirea profesională a evaluatorilor Armatei Naţionale, care ulterior urmează să participe la exerciţii similare de apreciere a pregătirii pentru operaţiuni de pacificare a contingentelor altor state. Conform raportului experţilor NATO, grupul respectiv de militari moldoveni a fost apreciat cu calificativul „excelent”.
La exerciţiul „Scutul Păcii” pacificatorii au îndeplinit misiuni precum patrularea în zona de responsabilitate, evacuarea medicală, escortarea tehnicii în coloană, paza obiectivelor strategice şi intervenţii în situaţii de atac, precum şi asigurarea regimului la punctul de control şi trecere, etc.
Armata Naţională a aderat la Conceptul Capabilităţilor Operaţionale în anul 2008. Acest concept este un instrument de colaborare în cadrul Programului „Parteneriat pentru Pace”, exprimat prin implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.
Foto: www.army.md