Noul sediu al Teatrului „B.P. Hașdeu” din Cahul, construită din temelie pe banii oferiți de Guvernul României, ar putea fi dată în exploatare până în toamna anului viitor, transmite Radio Chișinău.
Clădirea va avea 340 de locuri, un foaier care va fi numit „Foaierul Marii Unirii” în centrul căruia va fi instalat bustul scriitorului și filologului Bogdan Petriceicu Hasdeu, 9 cabine pentru actori, dotate cu băi, o bibliotecă, o sală de recepție dar și spații pentru păstrarea costumelor. În subsolul clădirii au fost instalate deja 4 cisterne capabile să asigure alimentarea cu apă a teatrului timp de mai multe zile în cazul sistării apei.
Teatrul din Cahul, ridicat din temelie cu sprijinul fianaciar oferit de Guvernul României, este primul sediu construit în Republica Moldova de la obținerea independenței. Clădirea este amplasată pe locul unde în perioada interbelică s-a aflat un cazinou al ofițerilor români, iar mai apoi teatrul din Cahul, așa încât s-a încercat ca noul proiect să păstreze anumite asemănări cu edificiul din perioada interbelică, potrivit directorului Gheorghe Mândru.
„Am păstrat acest foaier pe care îl vom numi Foaierul Marii Uniri și unde vom pune lucrările, picturile. Aici vom instala și un bust al lui B.P.Hasdeu. Sala va avea 340 de locuri. Nu este o sală gigantică dar este o sală după standardele corecte ale unui teatru modern. Arhitectul de la Chiținău, Sergiu Cojocaru, a ținut să includă toată infrastructura necesară unui teatru- ateliere, costumiere, cabine de actori, scenă, sală de recepție, foaier, inslusiv infratstuctura sanitară”, a precizat Gheorghe Mândru.
Trupa teatrului de la Cahul este formată din 18 actori iar pentru că sunt la granița cu România relațiile cu instituțiile de cultură din dreapta Prutului sunt strânse, ne spune în continuare Gheorghe Mândru.
„Pe 25 octombrie jucăm la Teatrul Nottara din București, unde am mai jucat. Jucăm frecvent la teatrele din preajma noastră cum ar fi cel din Brăila, Bârlad, Galați, Iași dar și la Alba Iulia”, a menționat directorul.
Venit din România, Iulian Bodescu, în prezent paroh la biserica din localitatea Manta din raionul Cahul, a dezvoltat mai multe proiecte comune cu teatrul din Cahul. Părintele a vorbit pentru Radio Chișinău despre cât de important este acest teatru, dar și colaborarea interinstituțională la Cahul.
„Este foarte important să existe o instituție de cultură în sudul Basarabiei unde majoritatea cetățenilor se declară și sunt români. În ceea ce privește instituția teatrului piesele sunt în limba română ceea ce este foarte important. Instituția noastră, Biserica Ortodoxă Română și teatrul din Cahul au foarte mulți ani de colaborare, de parteneriat. Am fost cu actori în România la unele instituții ale noastre, în școli în grădinițe, chiar și la Seminarul teologic din Roman au evoluat actorii teatrului din Cahul. Cred eu că sunt o valoare pentru zona de sud a Basarabiei mai ales că actorii mergând din școală în școală cu piese de teatru ei și educă tineretul”, a precizat Bodescu.
Cea mai mare parte a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, de gazificare și termoficare au fost deja instalate, ne spune Vladimir Dem, unul dintre șefii de șantier.
Noua clădire a teatrului ar putea fi inaugurată în toamna anului 2019. Pentru construcția ei România a oferit un grant nerambursabil în valoare de 800 de mii de euro. Restul din costul total al edificiului, estimat la 1,2 milioane de euro, ar urma să fie acoperit de autoritățile de la Chișinău.