Proiectul de lege care prevede facilitarea accesului românilor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și alte comunități istorice pe piața forței de muncă din România a primit marți aviz favorabil în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
Inițiativa prevede completarea OG nr. 25/2014 cu două noi litere, având următorul cuprins: „m) străinii, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova încadrați în muncă pe teritoriul României ca lucrători definiți la art. 2, alin. 1, lit. e) – k)” și „n) străinii, din categoria celor definiți la art. (2), alin. a) ai Legii 299/2007, ai statelor în care există comunități ce depășesc peste 100.000 de persoane – Ucraina, Serbia, Albania, Macedonia etc. -, încadrați în muncă pe teritoriul României ca lucrători definiți la art. 2, alin. 1, lit. e) – k)”. Această prevedere elimină obligativitatea obținerii de către angajator a avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE.
„Comunitățile istorice de români din statele nemembre ale Uniunii Europene reprezintă partea cea mai vulnerabilă economic a națiunii române. Este firesc ca acești români aflați în dificultate să-și îndrepte privirile către România, de la care așteaptă înțelgere, deschidere și susținere practică. (…) Românii din Basarabia, ținutul Herța, nordul Bucovinei, Voievodina, Timoc sau din Albania și Macedonia de Nord, vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, sunt nevoiți să-și caute de muncă pe piața altor state membre ale Uniunii Europene, care au dezvoltat un cadru legislativ cu mult mai simplu și mai generos decât cel al României. Sperăm că membrii Camerei Deputaților vor manifesta consecvență și fidelitate în raport cu textul Declarației Parlamentului României din 27 martie 2018 pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 2018, și vor susține proiectul nostru de lege, atât în beneficiul economiei românești, cât și al comunităților istorice de români din jurul granițelor și Balcani”, declara anterior Codreanu.