O echipă de experţi din SUA, Marea Britanie și România responsabilă de implementarea pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) efectuează în perioada 29-31 octombrie o vizită de lucru la Ministerului Apărării.
Experţii vor avea întrevederi cu şefi ai subdiviziunilor şi instituţiilor subordonate Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, în cadrul cărora vor analiza propuneri de eficientizare a procesului de elaborare a Planului privind construcţia şi dezvoltarea Armatei Naţionale pe termen lung, a menționat șeful Direcţiei transformare, Aurel Fondos. Activitatea se desfăşoară în contextul implementării reformei de transformare a instituţiei de apărare prevăzută în documentele strategice — Strategia naţională de apărare, Strategia militară, Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, precum şi Faza a II-a a DCBI.
Grupul de experţi se va întâlni și cu ataşaţii militari din statele NATO acreditaţi în Republica Moldova.
Începând cu iunie 2015, Republica Moldova a fost acceptată de către Alianţa Nord-Atlantică ca parte a DCBI, Ministerul Apărării fiind desemnat în calitate de instituţie responsabilă pentru implementarea acesteia. DCBI are drept scop consolidarea capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi presupune un pachet de asistenţă divizat în două faze. În cadrul primei faze, Ministerul Apărării a conlucrat cu experţii internaţionali pentru acordarea sprijinului şi consultanţei în elaborarea documentelor de politici. Cea de-a doua fază presupune alocarea asistenţei, inclusiv prin stabilirea unor fonduri de încredere pentru Republica Moldova, care vor contribui substanţial la dezvoltarea sistemului naţional de apărare.