Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președintele Acțiunii 2012, George Simion, că municipalitatea ieșeană va contribui substanțial în campania de strângere de semnături „1 milion pentru Unire”.
Chirica a vorbit despre Anul Centenarului Marii Uniri, care nu s-a aflat printre prioritățile statului român și care ar fi trebuit să atragă atenția tuturor generațiilor, indiferent de vârsta acestora.
În același timp, edilul a amintit despre parteneriatul dintre Primăria Municipiului Iași și Platforma Unionistă Acțiunea 2012, menit să readucă în conștiința publică semnificațiile episodului istoric de la 1918, precum și despre evenimentele care au decurs din acest parteneriat, pe parcursul anului 2018: înființarea pe 10 martie a Ligii Aleșilor Locali Unioniști, entitate formată din primari de pe ambele maluri de Prut, organizarea în perioada 25-26 august a Congresului Conferințelor Reîntregirii Neamului, desfășurarea etapei de Iași a Marșului Centenarului, precum și Caravana Unirii a autobuzelor tricolore, cu expoziții despre rolul Iașului la Marea Unire, dar și despre contextul și efectele datei istorice de 1 decembrie 1918.
Primarul de Iași a menționat și interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova timp de 5 ani primită de liderul unionist George Simion, „fără nicio reacție a statului român”.
Mihai Chirica a declarat că încă de la Congresul din luna august s-a discutat despre campania de strângere de semnături a Alianței pentru Centenar, care, după validare, ar modifica Constituția „în sensul recunoașterii granițelor tradiționale ale României, de la Nistru până la Tisa”, „reparație istorică care trebuie făcută în concordanță cu tratatele internaționale”.
„Foarte puține sunt acele instituții care au realizat programe coerente, care să aibă conținut pentru împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, iar una dintre ele este Primăria Iași”, a precizat președintele Acțiunii 2012, George Simion.
Simion a deplâns faptul că după Declarația de Unire adoptată în unanimitate de Parlamentul de la București, pe 27 martie, de Centenarul Unirii Basarabiei cu România, nu fost elaborate și implementate strategii care să urmeze cursul Declarației. „Ne dorim punerea în acord a Declarației Parlamentului, din 27 martie 2018 cu textul constituțional. De aceea, în Anul Centenar propunem societății românești în ansamblul ei, de pe ambele maluri ale Prutului, un preambul la actuala Constituție care să prevadă reîntregirea națională pe cale pașnică”, a explicat liderul unionist.
Inițiativa va fi explicată buzoienilor miercuri de președintele Acțiunii 2012, George Simion, și de primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma, în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc de la ora 09:00, în sala de festivități a Primăriei Buzău.
„La 100 de ani după ce buzoianul Alexandru Marghiloman a semnat documentul Unirii Basarabiei cu România, în calitate de prim-ministru, îi invităm pe toți buzoienii să își amintească de înaintași și să semneze pentru Basarabia. Avem datoria să vorbim despre reîntregire națională, măcar în al 12-lea ceas. Altfel, tot acest fiasco gestionat de către stat, numit Anul Centenarului, va rămâne cunoscut ca momentul cel mai penibil la nivelul istoriei noastre. La Alba Iulia vom merge zeci de mii de oameni, din toate colțurile țării, din Timișoara până la Cahul, așa că îi așteptăm și pe buzoieni să își reprezinte județul”, spune președintele Acţiunii 2012, George Simion.
Campania de semnături „1 milion pentru Unire” se desfășoară în toată România, Republica Moldova și în Diaspora, în aceasta fiind antrenate sute de asociații și voluntari care își doresc Unirea.