În 2019 va fi efectuat un studiu de fezabilitate, prin care se va analiza posibilitatea interconectării reţelelor electrice din Republica Moldova şi România. Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru 2019, aprobat joi de Guvernul de la Chișinău, proiectul va fi gestionat de Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi va fi finanţat din surse externe.
În iulie 2018, Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I”. Mijloacele financiare vor fi folosite la construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România. Termenul este de 18 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani, informează TVR Moldova.
Costul total al proiectului este de 270 de milioane de euro. Pentru implementarea lui, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și Banca Europeană de Investiții va oferi un împrumut în valoare de 80 de milioane de euro fiecare, Banca Mondială va oferi un împrumut de 70 de milioane de euro, iar Uniunea Europeană – un grant în valoare de 40 de milioane de euro. Proiectul va fi implementat în Republica Moldova de întreprinderea de stat Moldelectrica, timp de trei ani – din 2019 până in 2022. Moldelectrica, echivalentul Transelectrica, va construi o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, localitate în sudul Republicii Moldova situată aproape de graniţa cu România, şi Chişinău, o staţie electrică de tip back-to-back de 600 MW în Vulcăneşti, şi va moderniza staţia de la transformare de la Chişinău, care acum funcţionează la 330 kV, ca urmare a introducerii noii tensiuni de 400 kV. După ce aceasta va fi realizată, o parte din reţeaua de înaltă tensiune a Republicii Moldova va funcţiona la 400 kV, aceeaşi ca în România şi restul Europei, iar Republica Moldova va putea primi energie electrică din reţeaua României.
Interconectarea cu sistemul energetic din România este cruciala pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie în Republica Moldova, care depinde în prezent în mare măsură de alimentarea cu energie electrică din regiunea transnistreană, precum și de importurile de energie electrică din Ucraina.