Unul dintre cei mai înflăcărați militanți pentru Unirea Bucovinei cu România, Iancu Cavaler de Flondor, are de astăzi bust pe Aleea Făuritorilor Marii Uniri din Parcul Memorial Constantin Stere din Bucov. Bustul lui Iancu Cavaler de Flondor îi urmează bustului lui Pantelimon Halippa, inaugurat de Consiliul Județean Prahova în luna octombrie.
Bustul a fost realizat de Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești.
„Cinste și onoare fraților bucovineni!”, a scris pe Facebook Ludmila Sfîrloagă, vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, prezentă la eveniment.
La inaugurare a participat și liderul unionist George Simion. „Să știți că au fost fruntași unioniști nu doar în Basarabia, nu doar în Transilvania, și Iancu Cavaler de Flondor, alături de Ion Nistor, Sextil Pușcariu, de Eudoxiu Hurmuzachi sau Vladimir de Repta, se înscrie în rândul acestor fruntași unioniști care au știut ce să facă în 1918. Din păcate, astăzi, la 100 de ani, în afară de Prahova și alte două-trei locuri din țară, memoria lor nu le mai este cinstită. Să știți, de asemenea, că bucovinenii nu au murit peste granița nedreaptă pusă de Stalin și Hitler, îi mai găsiți în biserici și sate, se mai adună și în școli care, din păcate, se închid”, a declarat președintele Acțiunii 2012, care a lansat un apel către autoritățile române, de a salva învățământul românesc din Ucraina.
În dimineața zilei de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei avea să adopte în Sala de Marmură a Palatului Metropolitan din Cernăuți „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”. Decizia a citită de Iancu Cavaler de Flondor (1865-1924), preşedintele Congresului Bucovinean, în prezenţa celor șase membri ai Consiliului Naţional Polon, ai celor șapte membri ai Consiliului Naţional german şi ai celor 13 primari reprezentativi ai comunelor ucrainene (13 primari).