Olimpiada Internațională de Științe pentru juniori 2018 a adus 12 medalii pentru loturile din România şi Republica Moldova. Astfel, elevii din România au obținut cinci medalii de argint și una de bronz, iar cei din Republica Moldova, o medalie de argint și cinci medalii de bronz.
Olimpicii au susținut probe la chimie, fizică și biologie, în cadrul competiției care s-a desfășurat în perioada 2 – 11 decembrie, în orașul Gaborone din Botswana.
Elevii din România care au obținut medalii de argint:
- Vlad Oros – elev în clasa a VIII-a la Școala nr. 24 din Timișoara. El este pregătit de profesorii Jeflea Ioana (Fizică), Moraru Angela (Chimie) și Monica Silvester (Biologie), scrie ZiuadeVest.ro. Vlad Oros a mai ocupat locul al doilea la Olimpiada Națională de Lingvistică anul trecut, locul al doilea la Olimpiada Națională de Chimie, și primul loc în clasa a VI-a și a VII-a la Olimpiada Națională de Fizică, notează DeBanat.ro.
- Eva Savin – elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București. Eva Savin a participat și anul trecut la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juinori, pe când era elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 97 București, și a obținut tot medalie de argint, potrivit edu.ro.
- Mara Muntean – elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Decebal” Deva. „Mara Muntean este multiplă olimpică națională la Biologie, Fizică, Chimie, Științele Pământului, Științe pentru Juniori, dar și o decebalistă de nota 10 la învățătură”, relatează Glasul-Hd.ro.
- Alexandru Dianu – elev în clasa a IX-a la Liceul Internațional de Informatică din București (ICHB)
- Matei Pleșcan – elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Iaşi, potrivit ZiaruldeIași.ro. Anul trecut, Matei Pleșcan a obținut bronzul la India International Mathematics Competition (IMC India), potrivit aceleiași surse.
Medalia de bronz a fost obținută de:
- Radu Herzal – elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, scrie AxaNews.ro, care precizează că s-a pregătit sub îndrumarea profesorilor Nicoleta Predoiu (Chimie), Marin Lici (Fizică) şi Gheorghe Bârlea (Biologie).
Republica Moldova a fost reprezentată în competiţie de șase elevi și trei profesori:
– Adelina Andrei, elevă în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;
– Vladimir Purice, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;
– Marius Frija, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;
– Ștefan Nicov, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun. Bălți;
– Valerian Mocreac, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;
– Victor Șotropa, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;
– Ion Bulimestru, doctor în chimie, conferențiar universitar, șef departament Chimie, Universitatea de Stat din Moldova;
– Sergiu Cârlig, cercetător științific, Institutul de Fizică Aplicată;
– Anna Moldovan, asistent universitar, Facultatea de Biologie și Pedologie, Universitatea de Stat din Moldova.
La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori au participat 255 de elevi din 47 de state, în competiție fiind admiși doar elevii cu vârsta de până la 15 ani.