Comisia Europeană solicită Republicii Moldova, dar și altor șapte state, măsuri anticorupție urgente pentru a beneficia și în continuare de regim fără vize în Uniunea Europeană (UE).
„Acțiuni imediate” împotriva corupției și spălării banilor este ceea ce oficialii europeni cer Republicii Moldova prin intermediul celui de-al doilea Raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană.
„Neobligativitatea vizelor pentru partenerii noştri est-europeni şi din Balcanii Occidentali este o mare reuşită pentru ambele părţi. Dar aceasta vine şi cu responsabilităţi”, a declarat la Bruxelles comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.
Cu toate astea, Comisia Europeană nu va lansa procesul de suspendare a regimului fără de vize pentru Republica Moldova.
Comisia prezintă recomandările sale privind consolidarea controlului la frontieră, continuarea organizării campaniilor informaţionale pentru cetăţenii Republicii Moldova privind regulile de călătorie în Spaţiul Schengen, îmbunătăţirea cooperării operaţionale în vederea reducerii numărului cererilor de azil depuse într-un mod nejustificat de către cetăţenii moldoveni în Spaţiul Schengen, aducerea legilor privind reformele fiscale în conformitate cu standardele Uniunii Europene, consolidarea Autorităţii Naţionale de Integritate şi implementarea sistemului de declarare a averii şi intereselor personale în privinţa oficialilor de nivel înalt, combaterea corupţiei la nivel înalt și investigarea fraudei bancare şi recuperarea activelor fraudate.
În prezent, cetăţenii din Albania, Bosnia Herțegovina, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina pot călători fără viză în UE.
Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a obținut regimul liberalizat de vize.