În Ajunul Crăciunului, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va acorda două premii de excelenţă Mariei Roibu şi Adrianei Pop, ca urmare a activității educaționale derulate în folosul elevilor români și a aportului deosebit, constant și eficient la menținerea și promovarea identității românești în regiunea transnistreană şi în regiunea Maramureșului Istoric/Transcarpatia din Ucraina.
Liceul cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din Slatina, Maramureșul istoric (Ucraina), condus de Adriana Pop, este singura instituție de învățământ românesc de pe întreg teritoriul Transcarpatiei (de la Slatina la Ujgorod) care oferă învățământ cu clasele VIII-XI etnicilor români și care are titulatura de liceu.
Adriana Pop a organizat, pe parcursul activității sale pedagogice, o serie de manifestații cultural-artistice (recitaluri de poezii și cântece patriotice, șezători literare, concursuri de creație, de colinde și obiceiuri românești) dedicate Zilei Culturii Naționale Zilei Limbii Române, Zilei Naționale a României, Nașterii Domnului și Anului Nou, dar și în alte zile ale anului. În aceste activităţi au fost implicaţ elevii din regiune, încurajându-i, în acest mod, să devină promotori ai identității românești în Ucraina.
Sub conducerea Adrianei Pop, cu sprijinul unor asociații românești și al autorităților, Liceul „Mihai Eminescu” a fost reabilitat, în prezent având săli de curs moderne, inclusiv cabinet de informatică. De asemenea, liceului i-a fost conferit pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, Ordinul „Meritul Cultural” în grad Cavaler, categoria E – „Patrimoniul cultural național”, instituția de învățământ clasându-se pe locul 6 la nivel de raion, în topul liceelor din Ucraina.
Premiul va fi acordat pe data de 24 decembrie, în cadrul unei festivități organizate de colectivul de profesori și elevi ai Liceului cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din Slatina cu prilejul Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri.
Celaltă distincție va fi acordată Mariei Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Tighina.
Maria Roibu conduce, începând cu anul 1994, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, una dintre cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, supusă constant presiunilor și intimidărilor exercitate de autoritățile separatiste de la Tiraspol.
De-a lungul carierei sale pedagogice, Maria Roibu a organizat nenumărate manifestații cultural-artistice (recitaluri de poezii și cântece patriotice, scenete de teatru, spectacole de dansuri românești, concursuri de creație, de colinde și obiceiuri românești) dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România, Zilei Limbii Române, Zilei Naționale a României, Nașterii Domnului și Anului Nou, dar și alte evenimente importante, în care a implicat elevi din Tighina, stimulându-le acestora sentimentul identității românești şi promovarea lui în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Maria Roibu a fost decorată de președintele României, în decembrie 2000, cu Ordinul naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler. „Pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul învăţămîntului, contribuţie la perfecţionarea procesului instructiv-educativ şi activitate metodico-organizatorică intensă”, Mariei Roibu i-a fost conferită de către președintele Republicii Moldova Medalia „Meritul Civic”, în octombrie 2006.
În august 2010, în contextul Zilei Limbii Române, Maria Roibu a primit din partea președintelui interimar al Republicii Moldova distincția de stat „Ordinul Republicii”, pentru merite deosebite în dezvoltarea lingvisticii, contribuţie remarcabilă la promovarea limbii române, a adevărului ştiinţific şi activitate metodico-didactică prodigioasă.