Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat, pe 26 decembrie 2018, o vizită oficială în Serbia, la invitaţia omologului sârb, Ivica Dacic. Şeful diplomaţiei române a avut întrevederi cu președintele sârb Aleksandar Vucic, premierul Ana Brnabić, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, Ivica Dacic, precum și cu președintele Adunării Naționale, Maja Gojkovic, transmite Romanian Global News.
Agenda deplasării a inclus și o întrevedere cu membrii comunităţii româneşti din Serbia.
Vizita s-a desfășurat într-un climat favorabil dialogului bilateral și a reconfirmat nivelul foarte bun al relațiilor diplomatice, inclusiv în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Vizita a prilejuit consultări pe tema consolidării relațiilor bilaterale, a procesului de extindere a UE și a priorităților mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE, cooperării sectoriale, evoluțiilor regionale, precum şi aspecte vizând protecția drepturilor specifice ale persoanelor aparținând minorității române de pe întreg teritoriul Serbiei.
Interlocutorii au relevat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale și disponibilitatea părților de a avansa cooperarea pe dosare de interes comun, în special în sfera cooperării sectoriale – transporturi, energie, afaceri interne, complementar tendinței de creștere a schimburilor comerciale, estimate a depăși 1,5 miliarde de euro în acest an. În acest context și în condițiile marcării, în 2019, a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale, ambele părți au exprimat dorința extinderii cooperării economice și diversificării colaborării bilaterale în general prin identificarea de noi oportunități de încurajare a investițiilor, colaborării transfrontaliere și contactelor inter-umane.
Ministrul Teodor Meleşcanu a prezentat prioritățile de pe agenda externă a viitoarei Președinții a României Consiliul Uniunii Europene, perspectiva europeană a Balcanilor de Vest și impulsionarea negocierilor de aderare a Republicii Serbia la UE care beneficiază de un loc privilegiat. O atenție aparte a fost acordată procesului de extindere a UE, care va reprezenta o prioritate pe agenda Președinției române, precum și dezvoltărilor privind viitorul UE, în contextul Brexit dar și al alegerilor pentru Parlamentul European.
Șeful diplomației române a reafirmat sprijinul pentru integrarea europeană a Serbiei și, în general, a aspiranților din regiunea Balcanilor de Vest, în baza meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare. Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a arătat că succesiunea de Președinții ale Consiliului UE care au evidenţiat Balcanii de Vest pe agenda europeană, reprezintă o fereastră de oportunitate pe care regiunea trebuie să o valorifice și în timpul Președinției României la Consiliul UE, în primul semestru al anului 2019.
Totodată, ministrul afacerilor externe a reafirmat disponibilitatea deplină a țării noastre de a oferi omologilor sârbi expertiza și asistența tehnică relevantă în procesul de aderare.
Discuțiile au reliefat interesul comun pentru stabilitatea regională, pentru abordarea constructivă în dosarele cheie pentru securitatea regiunii și accelerarea proiectelor de interconectare în Balcani.
În discuţiile cu membrii minorității române din Serbia, aceștia s-au referit la relațiile cu autoritățile locale și centrale, au prezentat dificultățile cu care se confruntă și au adresat solicitări concrete de sprijin.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat în mod special interesul deosebit al României pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Serbia, în special în domeniile accesului la educație, serviciu religios și mass media în limba română şi al participării la viaţa publică. Demnitarul român a insistat asupra importanței respectării dreptului la liberă auto-identificare al etnicilor români, în baza criteriilor obiective.
Totodată, a pledat pentru continuarea, în cel mai scurt timp, a dialogului bilateral în formatul consacrat al Comisiei Mixte Interguvernamentale pentru Minorități Naționale.
Într-o declarație pentru Romanian Global News referitoare la vizita ministrului Meleșcanu, Steva Mihailovic, vicepreședinte al Comunității Românilor din Serbia și membru al Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) a spus că: „Pentru noi este foarte important ca un înalt demnitar roman a avut întrevederi cu reprezentantii CNMNR. Mesajul Ministrului Melescanu a fost foarte clar, a felicitat alegerile din cadrul Consiliului National, subliniind ca pe viitor acest Consiliu va avea sprijinului Statului Roman, ceea ce este esential pentru activitatea noastra. Este important faptul că România va prelua președenția Consiliului UE în contextul drumului de integrare al Serbiei în UE și negocierile privind capitolul 23, unde sunt integrate și drepturile minorităților”.