România rămâne principala destinaţie pentru petrecerea Crăciunului şi Revelionului pe rit vechi a turiştilor din Republica Moldova, în special pentru staţiunile montane, la schi, spun reprezentanţii industriei de hospitality, transmite Agerpres.
„Vatra Dornei, Sângeorz-Băi, Valea Prahovei, Poiana Braşov sunt zonele preferate de turiştii moldoveni, mai ales pentru cei care vin la schi. Majoritatea aleg ca mijloc de transport autocarul pentru că le place să meargă în grupuri mai mari. Cei care vin cu autoturismul propriu aleg staţiunile apropiate de graniţă, în special din cauza preţului carburanţilor, dar şi pentru că nu au conexiuni aeriene bune. Majoritatea aleg să vină prin agenţii de turism, nu sunt obişnuiţi ca românii să îşi facă rezervări prin booking”, a precizat pentru Agerpres Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Bugetul mediu alocat de turiştii din Republica Moldova pentru petrecerea acestor sărbători este cuprins între 150 şi 200 de euro de persoană, cu transport inclus.
„Înregistrăm o tendinţă nouă, aceea de a-şi petrece Crăciunul şi Revelionul la băi şi saline, în staţiuni balneo, precum Slănic-Moldova sau Sovata. Am avut cereri din partea tinerilor de 30-35 de ani, chiar şi pentru Băile Felix, dar este încă un segment îngust. Acest segment ar putea să crească dacă ar exista o promovare mai bună pe piaţa Republicii Moldova. Turistul moldovean iubeşte confortul. De aceea, vrem să rezolvăm şi cu cozile la vamă, de 4-5 ore”, a declarat pentru Agerpres, Ion Iordachi, preşedinte al Travel in Moldova.
Acesta apreciază că România ar avea mai mulţi turişti din Republica Moldova dacă ar exista conexiuni aeriene, sau o autostradă Moldova – Transilvania.
„Spre deosebire de anii precedenţi, numărul moldovenilor care petrec Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi în România este în descreştere. Acest fapt este bazat pe progresul la nivel de infrastructura a destinaţiei Ucraina, care oferă preţuri mai mici la cazare, alimentaţie, cât şi serviciile de schi. Din alt punct de vedere, hotelierii din România nu duc lipsa de turişti, deoarece vacanţa copiilor se încheie la data de 13 ianuarie. Totuşi, cei care au ales destinaţia România, merg cel mai mult spre Valea Prahovei. Ţinând cont pe polarizarea pieţei serviciilor turistice se solicită sau hoteluri top cu servicii de calitate de gen Teleferic, sau servicii ieftine pentru pachete bugetare”, a precizat Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România – FAPT.
Aceasta spune că segmentul turistului cu venituri medii e foarte mic acum în Republica Moldova, dar a crescut cererea pentru staţiuni mai mici, precum Suior, Păltiniş, Valea Stezei, Vatra Dornei şi chiar Durău.
Reprezentanţii agenţiei clubului Zimbru Chişinău (Mistral Chişinău) spun că destinaţia de top este Valea Prahovei, în special pentru schi. Cei care vin să se odihnească, să petreacă, au ales Sovata sau Slănic Moldova.