Şi jurnalistul român Viorel Patrichi a primit interdicţie de a intra în Ucraina, alături de Vlad Cubreacov, preşedintele Asociaţiei „Răsăritul Românesc”.
„România trebuie să renunţe la tratatul de «prietenie şi bună vecinătate» cu România”, a fost prima reacţie a jurnalistului pe contul său de Facebook după aflarea veştii.
În postarea sa de pe reţeaua de socializare, Viorel Patrichi a reamintit un episod de tristă amintire legat de autorităţile ucrainene.
„Cu vreo trei ani în urmă, am fost invitat la Cernăuți de Asociația Pro Basarabia și Bucovina. Am acceptat, mai ales că nu mai fusesem acolo din 1994. A mers și domnul Mircea Druc cu noi. Fostul premier de la Chișinău se bucura că va revedea orașul în care a trăit în tinerețe. La Vadu Siret, l-au dat haholii jos din autocar. Le-am cerut explicații și nici nu au vrut să audă„, a scris Patrichi.
„Acum m-au plesnit și pe mine. Sigur, nu mă cutremur, dar aș fi vrut să revăd niște prieteni din Cernăuți. Kievul a dat o lege a educației prin care limba română se interzice în grădinițele și în școlile din Ucraina. La fel se va întâmpla și cu bisericile. Estimp, politrucii de la București – indiferent de culoare – ne arată ei că trebuie să sprijinim «necondiționat» independența, integritatea și suveranitatea Ucrainei. Doar Traian Băsescu a făcut excepție din această perspectivă la conducerea României. De aceea, avea „presă proastă” în Ucraina și în Rusia. Klaus Iohannis are însă «presă bună»”, subliniază jurnalistul în postarea sa.
„Pentru că încalcă brutal tratatul semnat de Lenid Kucima și Emil Constantinescu, România trebuie să denunțe acest document nefericit, dovada trădării naționale pe timp de pace. Nimeni nu stătea cu naganul la urechea Țapului, dar Kucima i-a dat ulterior cea mai înaltă distincție a Ucrainei. Oare de ce?”, a mai scris Viorel Patrichi.