Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, a spus că Republica Moldova nu este suficient să fie alături de România în Uniunea Europeană, ci trebuie o „unire deplină”.
Oficialul de la București a fost prezent, joi, la Focșani, şedinţa solemnă a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi a Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova (UCRM), cu ocazia împlinirii a 160 de ani de Unirea Principatelor Române.
„Întâlnirea aceasta ne va permite un schimb de idei şi opinii cu colegii noştri din Republica Moldova, pentru a vedea ce putem face în continuare pentru a consolida relaţia noastră şi pentru a pregăti terenul ca unirea de acum 160 de ani să o refacem. Suntem acelaşi popor, avem aceeaşi limbă, aceeaşi istorie, aceleaşi obiceiuri. Sigur, s-a discutat că odată ce Moldova va intra în Uniunea Europeană, graniţa se va topi între cele două ţări. Eu mi-aş dori mai mult de atât, nu numai o unire care să fie implicită datorită faptului că graniţa nu funcţionează, să avem o unire deplină, o unire politică, administrativă, care să ne permită să fim aşa cum am fost odinioară, în aceleaşi graniţe istorice în care poporul român s-a dezvoltat şi unit”, a declarat președintele Senatului.
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea Moldovei cu Ţara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti.
Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.