Unirea Principatelor Române a fost marcată, în capitala reunirii – Chișinău, de către liderii unioniști din Republica Moldova. Români din stânga Prutului, oameni de cultură, academicieni, alături de deputatul Constantin Codreanu, președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco și membri ai organizațiilor civice unioniste au organizat o serie de acțiuni dedicate Micii Uniri din 1859 de la Iași.
Sărbătorirea celor 160 de ani de la Unirea Principatelor a debutat la Chișinău cu depunerea de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cu flori, cu panglici tricolore în piept și drapele în mâini, participanții au adus un omagiu celui care a înfăptuit Unirea din 1859 dintre Moldova și Țara Românească. Tot aici, participanții s-au prins în tradiționala Hora Unirii. Versurile melodiei care ne cheamă la unitate au fost cântate la unison de către participanții la eveniment.
,,În această zi importantă, la 160 de ani de la înfăptuirea dezideratului multisecular al românilor de a trai într-o singură țară, când a fost făcut primul și cel mai esențial pas pentru făurirea României Mari, avem datoria să finalizăm procesul ireversibil al reunirii început la Iași, prin unificarea ceor două maluri ale Prutului acum, la încheierea anului centenar. Felicităm Ieșenii, moldovenii și toți românii pentru titlul de capitală istorică acordat Iașului, capitala “Micii Uniri”, extrem de mare pentru visul de reîntregire al tuturor românilor”, a declarat Ion Leașcenco.
Mișcarea Civică Tinerii Moldovei a organizat un flashmob în fața Liceului Teoretic ,,Gheorghe Asachi” din Chișinău. Tinerii au reconstruit harta României, punând accent pe provinciile care ne alcătuiesc țara, iar în centru – figura domnitului Alexandru Ioan Cuza.
Seara de 24 ianuarie a culminat cu un eveniment cultural desfășurat la Filarmonica ,,Serghei Lunchevici” din Chișinău. La concertul simfonic, organizat cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Mica Unire au luat parte liderii unioniști și membrii asociațiilor civice.
După ce, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, de către Adunarea Electivă de la Iași, la 24 ianuarie, este ales şi domn al Ţării Româneşti, de către Adunarea Electivă de la București. Din statul român înființat în 1859 au făcut parte și trei județe din sudul Basarabiei – Cahul, Bolgrad și Ismail.